Zero Waste Broccoli-steel-soep


Als je een moestuin hebt, weet je hoeveel moeite het kost om een zaadje uit te laten groeien tot een enorm stuk groente of fruit. Vanzelf ga je dan met meer respect om met wat er op je bord ligt, of in de koel- of kelderkast. Niet alleen heb je zelf uren gespendeerd aan je plantje – zaaien, gieten, verspenen, verplanten – maar ook dat zaadje en de natuur erom heen hebben enorm hard hun best gedaan om er iets moois en lekkers van te maken. Ik word er bijna poëtisch van als ik kon dichten, maar is het niet een wonder dat uit een zaadje bijvoorbeeld een megagrote pompoen kan groeien? Ik tuinier al heel wat jaren, maar ik vind het nog steeds bijzonder. En dan alle beestjes in en onder de grond er nog bij, die onzichtbaar elke dag weer voor ons bezig zijn…

Goed, genoeg over de ode aan de natuur. Terug naar de tuin. Dit jaar nam ik weer een poging om broccoli te kweken. Ik kocht plantjes, omdat ze toevallig voor mijn neus in het tuincentrum stonden en ik dacht: vooruit, laat ik het nog maar eens proberen. Zaaien en vertroetelen had een paar jaar geleden niet veel opgeleverd. Vol hoop plantte ik ze uit in de moestuin. Niet snel daarna begon een van de plantjes wonderlijke kleuren te vertonen: van zachtroze en lichtgroen tot vaalgeel. Ik zou er bijna een behang van maken, zo mooi. Maar het plantje had een tekort aan voedingsstoffen en vertelde mij dat ik hard aan de slag moest. Met flink wat compost, water en mulch pepde ik ‘m op en jawel: ik werd beloond met meerdere grote, mooie broccoliknoppen. Want dat zijn het: bloemknoppen. Pluk ze vroeg genoeg en maak er iets lekkers van. De steel kun je in blokjes snijden (wel even schillen) en meekoken of bewaren voor soep.

Om een lang verhaal weer tot een goed einde te brengen: ik bewaarde de broccolisteel dus voor de soep. Want ook de steel heeft z’n best gedaan en is heel goed eetbaar.

Een heel erg simpel recept

Schil de steel en snijd in stukjes. Fruit in een scheutje olijfolie met een fijngesneden uitje, knoflook, oregano en blokjes courgette. Duik in je koelkast voor restjes groene groente, zoals paksoi of spinazie. Voeg een liter bouillon toe en laat nog een minuut of tien zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en garneer met een scheutje kokosroom en verse peterselie. Je hebt zojuist een broccolisteel gered van de afvalbak!

Soep-1586

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. volkstuinvanbemar schreef:

    het ziet er smakelijk uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s