Peultjes plukken

on

Vandaag ga ik peultjes plukken. Ik zaai ze niet eens ieder jaar, terwijl het een feest is om ze te oogsten. Peultjes of erwten zijn gemakkelijk zelf te kweken. En vele malen goedkoper dan in de winkel. Maar omdat de vogels de jonge plantjes ook erg lekker vinden, doe ik niet ieder jaar de moeite om ze te zaaien en af te dekken.

Op het zakje van mijn peulen staat dat je ze tot ver in het voorjaar kunt zaaien, maar daar twijfel ik over. Ik zaai ze altijd vroeg en oogst tot alles op is. Een tweede kweek heb ik nog nooit geprobeerd. Ik pakte de dikke bijbel van Velt erbij om op te zoeken wat ze er daar over zeggen: zaaien tot begin mei, ter plaatse. Niets over een latere kweek dus.  Waarschijnlijk komt het omdat de erwt – waaronder ook de peulen vallen – een langedagplant is: planten die lange (zomer)dagen nodig hebben om goed te groeien. Over een maand hebben we alweer de langste dag, en wordt heel langzaam de hoeveelheid licht weer minder. Laten we dan maar extra genieten van lange zomeravonden met verse oogst.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. liesonderweg schreef:

    Genieten van de lange dagen én van de peultjes (en van zoveel meer…)!
    Lie(f)s.

  2. volkstuinvanbemar schreef:

    de smaak van vooral eigen doperwtjes zijn niet te vergelijken met die uit een potje.Ik heb afgelopen week ook de eerste peultjes gegeten van eigen tuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s