De kracht van groen

on

Ik was nog nooit zo blij met mijn tuin als nu! Door de corona-uitbraak is ons dagelijkse leven flink op de schop gegooid. We werken thuis, wandelen een rondje, doen een boodschap en videobellen. Een uurtje tuinieren is dan een fijne onderbreking en een goede reden om achter ons beeldscherm vandaan te komen.

Maar de tuin is meer dan dat. De tuin vraagt om aandacht en geeft tegelijkertijd rust en moed. Het geeft mij houvast en structuur als ik die even kwijt ben. Ik blijf in beweging door te zaaien, wieden, water te geven en de eerste oogst rabarber te verzamelen. Er zijn al veel studies gedaan naar de stressherstellende functies van een moestuin. Zo vond bijvoorbeeld de Wageningen Universiteit dat het tuinieren in een volkstuin helpt om stress te verminderen. Maar ook als je binnen groen toevoegt aan je huis, vergroot dit je welzijn enorm. En ken je de studies naar bewoners in de Blue Zones, de gebieden waar mensen heel oud worden? Naast gezond eten, beweging en sociale contacten zijn veel oudere mensen daar nog steeds actief in hun moestuin!

Ik word in ieder geval elke dag blij van de kas vol met kleine nieuwe plantjes! Iedere week komt er meer groen op. Zo komen de aardappelen boven kijken, staan de tuinbonen al in bloei en beginnen ook de aardbeienplantjes, de peultjes en biet te groeien. Even lijken er geen corona, onrust en zorgen te ontstaan over de nieuwe toekomst. Als ik na een uurtje moestuinieren thuis kom, kan ik er weer tegenaan.

Ik hoop dat jij ondanks alles gezond bent en kunt genieten in je eigen (moes)tuin of ergens anders. Heb je geen tuin of balkon? Omring je met groen. Begin gewoon met een bakje met zaaigrond op de vensterbank! Zaai wat sla, tuinkers, kruiden of kiemen en je slaat meteen twee vliegen in een klap: een moment van ontspanning en straks verse smakelijke blaadjes voor je thuiswerklunch. Houd moed!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. liesonderweg schreef:

  Even zwarte handjes, groene vingers, en je vergeet wat rond je gebeurt…
  Hou het veilig!
  Lie(f)s.

 2. volkstuinvanbemar schreef:

  helemaal eens, wij zijn ook zo blij met onze tuin! Even vergeet je alle ellende van de huidige tijd….

 3. Karlijn van Brakel schreef:

  Ik ben zo blij dat ik in de tuin kan werken in deze tijd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s