De bolcourgette

on

In een moestuin horen courgettes. Ik heb één jaar de vergissing gemaakt om er geen te zaaien. Mijn buren in de volkstuin zouden vast wel wat exemplaren over hebben voor mij, dacht ik. Niks van dat alles. Ik had die zomer maar mondjesmaat courgettes en mistte ze. Geen soep, geen pasta met courgette, geen ratatouille. Dat nooit meer.

Nu zaai ik ieder jaar verschillende soorten om nog enig smaak- en kleurverschil op onze borden te toveren. De all-time favoriet is de bolcourgette, die ik vorig jaar ook met veel succes in de tuin had. Ik kocht de Babymax / Piccolo bij Vreeken in Dordrecht. Hoewel de website vermeldt dat de compacte plant ook goed op weinig ruimte of in een pot te telen is, neemt de courgetteplant bij mij al gauw een vierkante meter in beslag. Je zult dus een flinke pot moeten hebben.

Ondertussen hebben we een voorraad schattige bolletjes in de kelder liggen, en een enkele uit de kluiten gewassen voetbal. Want het zijn enorme planten, die veel produceren, en dan zie je er ook snel eentje over het hoofd. Maar het meest opvallende is de romige textuur. Een pan courgettesoep smaakte nog nooit zo heerlijk! Wat mij betreft het topgewas van het jaar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s