Knolvenkel oogsten

on

Ik houd van de smaak van venkel: dat anijsachtige, met die stevige bite. Meestal snijd ik de venkel heel fijn in een salade voor mijzelf, want de mannen in huis geven er niet zoveel om. Of ik doe de venkel in de oven met thijm, zwarte olijven, tomaatjes, knoflook, olijfolie, witte wijn en een klont roomboter. Google maar eens op Jamie Oliver en zijn venkelschotel, al jaren een tophit in mijn keuken. Voor mij dan hè, want de jongens eten het op zonder er iets van te zeggen. Dan vul ik maar in dat ze het oké vinden, maar niet super.

Knolvenkel telen is een heel ander verhaal. Het is altijd een beetje een zorgenkindje in mijn tuin. Terwijl de buurvrouw in dezelfde volkstuin megadikke venkelknollen teelt (het zijn eigenlijk zijn knollen, maar een verdikte bol van bladeren), schieten ze bij mij bij het minste of geringste door. Het maakt niet uit wat ik doe: water blijven geven bij droogte, voor of juist na de langste dag zaaien, meer of minder compost erbij, het is mij maar één keer gelukt haar te evenaren met een massa aan heerlijke venkelknollen. Ik wacht nog steeds op de gouden tip. Tekst gaat door onder de foto.

Wat ik niet wist, is dat venkel eigenlijk een tweejarige plant is. Ik kwam er vanzelf achter toen ik de doorgeschoten venkel van vorig jaar afknipte bij de grond. De wortel was zo dik en stevig in de grond vast te komen zitten, dat ik ‘m er niet eens uitgetrokken kreeg. Dat komt later wel een keer, dacht ik, en liet de wortel staan. In het voorjaar kwamen er frisse groene sprietjes boven de grond kijken en omdat ik dat gezellig vond staan, liet ik het lekker groeien. Nu heb ik een hele familie aan venkels gekregen, die in een grote group hug bij elkaar staan. Zonder er iets voor te doen! Kijk, daar hou ik van, zo’n laissez faire moestuin. Ik haal vast olijven en tomaten in huis en ga ze morgen oogsten. Of met spekjes door de pasta, ook lekker! Zou dit dan de gouden tip zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s