Zaden uit Japan


Als ik op vakantie ga, vind ik het altijd leuk om een klein souvenirtje mee naar huis te nemen. Het liefst iets bruikbaars, want ik hou niet van een vol huis. Meestal worden het oorbellen, een sjaal of zaden voor de moestuin. Zo had ik al eens heerlijke pomopdori uit Venetië in de tuin.

Vorig jaar ging een lang gekoesterde wens in vervulling: we gingen naar Japan. Het land dat bekend staat om zijn heerlijke eten, gekke smaken, mooie tuinen en bijzondere cultuur. In een schattig doe-het-zelf winkeltje in de kustplaats Kamakura vond ik een rek vol zaden. Een beetje teleurgesteld was ik wel, want hoewel ik had verwacht een hoop bijzondere gewassen aan te treffen, waren de meeste zakjes gewoon gevuld met zaden van wortels, sla, kolen en radijsjes. Ik koos de meest bijzondere zakjes uit en diepte ze laatst op uit mijn kast. (Tekst gaat door onder de foto)

Van de Japanse tekens op de zakjes kon ik geen chocola maken, dus ik deed zoals mijn kinderen doen: met de camera van Google Translate dansten de woorden over mijn scherm. Tokyo salad en Flamingo Radish verschenen er op beeld. Gezellige exotische namen. Maar ook heerlijke Engrish vertaalde woordcombinaties als ‘delicious eat making fun’ en ‘rich flavor at vivid’. Ik ben maar gewoon gaan zaaien. Peter Bauwens heeft een mooi boek uitgegeven over oosterse groenten voor in de moestuin, waarin ik een van mijn gewassen al herkende als mizuna. Ik ben benieuwd hoe alles gaat smaken.

Volgende maand ga ik trouwens naar Moskou. Eens kijken wat ik daar kan vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s