Radijsjes vol liefde…

on

Het was in april 1995, dat ik mijn huidige man leerde kennen. Een paar avondjes in de kroeg, een voorzichtig zoen en na twee weken aftasten nodigde hij mij uit voor het eten. Vol verwachting beklom ik de etage in de binnenstad van Breda, die hij deelde met een vriend. Ik weet nog goed wat ik voorgeschoteld kreeg: een goudbruin gebakken schnitzel, gebakken aardappelschijfjes, erwtjes en worteltjes uit een potje en een verse jus van gebakken uien.  Alles gaar en warm, want vriendlief had een moeder die kookles gaf en een huisgenoot die kok was. Daar kon ik mee thuis komen, dacht ik meteen. Hoewel de potgroenten bij mij de wenkbrauwen enigszins deden rijzen, ging ik overstag bij het zien van de decoratie: op de rand van mijn bord prijkten twee rode radijsjes, die met veel zorg en liefde in bloemetjes gesneden waren. Je begrijpt, tegen zoveel liefde kon ik niet op. We kregen dikke verkering!

 

Ik was nooit zo dol op de smaak van radijsjes. Maar als je een moestuin hebt, is het een van de eerste gewassen die je buiten kunt zaaien. Dus er staat altijd een rijtje. Soms de gewone rode radijsjes, soms een gekleurde mix, en op dit moment oogst ik de paarse Malaga-radijsjes van De Nieuwe Tuin. Ik ben begonnen met zaaien in de kas en ga dan in maart door in de volle grond. In het najaar komen er Chinese herfstradijzen. Er staat dus altijd wel een bakje radijsjes in de koelkast te wachten. Voor in de sla, op de boterham, op een omelet, rechtstreeks in de mond of om een mooi bloemetje van te maken. Dat laatste is alweer lang geleden, evenals potjes met groenten. Want met een moestuinmoeder als vrouw kookt manlief inmiddels alles vers!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s