Zaai zaai zaai!


In mijn vensterbank steken de tomatenplantjes trots hun groene blaadjes omhoog naar het licht. Ik zaaide dit jaar vier verschillende rassen: een klimtomaat – naam onbekend -, de fantastische vleestomaat Coeur de Boeuf, de succesvolle Moneymaker en een zwarte cherrytomaat van Daps Seeds. Die laatste moet ik wel vertroetelen want ze zijn niet allemaal opgekomen. In de kas op mijn volkstuin staan de rucola, radijsjes en salademix van De Nieuwe Tuin ver boven de grond. Vorige week heb ik al een flinke zak vol geplukt. Ook zaaide ik voor het eerste kleine snackpaprika’s, maar die laten nog op zich wachten. De mini-aubergines groeien langzaam maar dapper op de vensterbank.

© Susan Lambeck

In de volle grond verschijnen de eerste frisgroene spinazieblaadjes, gemengde sla, paarse radijsjes en andijvie. Ook de tuinbonen groeien als een speer! Met deze droogte geef ik wel af en toe wat water. Gelukkig zit de regenton nog lekker vol. Tot slot zaaide ik kruiden. Normaal niet helemaal mijn ding, maar omdat ik deze winter een aantal tuinboeken las, raakte ik toch geïnspireerd om meer kruiden in mijn moestuin te zetten. De platte peterselie en dragon laten hun kleine blaadjes zien in de pot en ook de basilicum gaat erg goed. Ik heb lekker veel basilicumplantjes gezaaid, die ik in de kas naast de tomaten ga zetten. Het schijnt dat ze dan extra lekker gaan smaken. Verder zaaide ik pompoenen, courgettes en komkommers. Het wordt straks dringen in de kas met al die tomaten en komkommers! Vanmiddag gaan de pootaardappelen de grond in waarnaast ik gezellige afrikaantjes ga zaaien. Volgens het superhandige boekje Van zaaien tot oogsten van Hans van Eekelen is dat een goede combinatieteelt. En zo raakt de tuin zachtjes aan steeds meer gevuld en worden ook de bijen blij.

Ben Cramer zou trots op me zijn…

Nog een paar zaaitips:

  • gebruik zaai- en stekgrond zodat je kleine plantjes meteen wat voeding krijgen. De grond houdt ook wat beter vocht vast;
  • check de datum op je zakjes. Soms wil zaad nog wel kiemen, maar bijvoorbeeld pastinakenzaad kun je beter elk jaar nieuw kopen.
  • zaai niet te diep! De grootte van het zaadje bepaalt hoe diep je het in de grond steekt. Klein zaad kun je licht afdekken of alleen maar aandrukken in de aarde. De wat grotere zaden zoals de courgette steek je op z’n kant in de aarde, zodat er geen vocht op blijft liggen.
  • dek je bakjes eventueel eerst af met een plastic kap of zakje. De grond droogt dan minder snel uit en warmt snel op;
  • schrijf de  naam op de potjes of een plantensteker. Ik denk altijd dat ik het nog wel weet, maar zie maar eens een pompoen- en courgetteplant uit elkaar te houden.
  • check elke dag even hoe alles erbij staat. Besproei licht en draai de plantjes af en toe om zodat ze geen nekhernia krijgen;
  • zaai altijd wat meer dan je nodig hebt. Je kunt altijd plantjes cadeau doen, lege gaten in je tuin opvullen of stiekem in het plantsoen zetten 😉
  • als je plantjes na de kiemblaadjes nieuwe blaadjes laten zien, kun je ze in een groter potje zetten.
  • laat je planten afharden voordat je ze buiten zet. Zet ze overdag een paar uur buiten en ’s nachts binnen. Als ik plantjes verhuis naar de kas, doe ik dat nooit, daar is het nu warm genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s