Groene blaadjes plukken


De laatste tijd lees ik veel over de kracht van groene bladgroenten en het frisse groen dat er nu uit de grond piept.  Net als bij kiemgroenten zit alle levenskracht opgesloten in de piepkleine blaadjes die bij de start van de lente tevoorschijn komen. We hebben er lang op moeten wachten en ons lichaam is toe aan vers groen! Groene bladgroenten zijn supergezond. Ze zitten vol vitamines, vezels en anti-oxidanten. Vanmorgen ging ik met mijn bleke neus de moestuin in, waar ik op ontdekkingstocht ging na een lange, donkere winter.

Ik plukte een mand vol voor de lunch met de volgende groene blaadjes:

  • Paksoi: ik geef toe dat ik een beetje vals heb gespeeld. Een paar weken geleden ontdekte ik spontane zaailingen van de paksoiplanten die vorige herfst waren doorgeschoten. Ik vertroetelde de plantjes in de kas, waar ze nog wat grote bladeren maakten. Misschien niet zo vers als wanneer ik ze opnieuw had gezaaid, maar fijngesneden in een omelet met een teen knoflook en zeezout smaakt het prima.
  • Radijsblad. Ik zaaide de eerste radijzen een poosje geleden in de kas en plukte wat vers blad, met mate natuurlijk, want ik wil gewoon de radijzen uit laten groeien.
  • Rucola. De eerste rucola komt op! Echt nog piepklein, maar ik kon ’t niet laten om een paar blaadjes te plukken.
  • Daslook. Een paar jaar geleden kocht ik een daslookplantje. Dit naar knoflook smakende gewas kom je ook vaak in het wild of in stadsparken tegen. Het is sinds enkele jaren niet meer beschermd, en je mag het dus in het wild plukken, maar wat is nu gemakkelijker dan het zelf ergens in een hoekje van de tuin uitplanten? Je kunt ook de mooie, witte bloemetjes ervan eten.
  • Brave Hendrik. Deze vaste plant komt ieder jaar weer terug. De ruwe bladeren hebben een spinazie-achtige smaak. De eerste blaadjes waren eigenlijk nog veel te klein, maar ik nam ze toch mee. Gewoon zomaar voor het gevoel dat het nu echt begonnen is!
  • Sla. Ook de sla is vorig jaar in het zaad geschoten en overal komen kleine slaplantjes op!
  • Selderij. Naast de compostbak verschijnen opeens allemaal selderijplanten. Wat een verrassing toch weer. Het blijkt wel, als je niet te netjes tuiniert, groeit er echt van alles spontaan in je moestuin.
  • Bietenblad. Ik zaaide in de kas een lente-salademix van De Nieuwe Tuin, die lekker staat te groeien. Naast bietenblad zitten er allerlei andere groene blaadjes in die ik de komende tijd ga plukken en proeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s