De laatste oogst


Het is zover, de vriezer is bijna leeg. Achterin ligt nog een bakje met tuinbonen, maar ik betwijfel eigenlijk of die nog lekker zijn. Geen idee hoe lang je bonen in kunt vriezen. De meeste websites hebben het over 6-12 maanden, dus ik denk dat ik ze van de week maar eens eruit moet halen. Op een of andere manier heb ik geen trek meer in ze, want ik weet dat ik ze een beetje lang aan de struik had laten zitten. Veel meer zin had ik in de ingevroren tomatensoep! Van de enorme zomeroogst maakte ik vorig jaar bakken vol met saus en soep. Dikke, sappige coeur de boeuf tomaten en mooie, rode pomodori gingen er in de pan. Die komen zeker dit jaar terug in de kas.

tomatensoep-7353-2

Ik kan niet wachten om weer te beginnen met zaaien! Een dik pakket met nieuwe zaden ligt klaar van De Nieuwe Tuin: er komen dieppaarse Malaga-radijsjes, een donkere Merlot sla (super toch, die naam!), mooie borlotto klimbonen, voor het eerst een klimcourgette – de muskaatcourgette, honeynut pompoenen en rode spitskool. Natuurlijk ook gewoon de gangbare zaaisels van bieten, rucola, spinazie. En er komen veel bloemen: gemengde Oost-Indische kers, snijzonnebloemen voor in de vaas en goudsbloemen die ik dit jaar echt wil gaan drogen.

Tussendoor komen er altijd spontane zaailingen op van komkommerkruid, Nieuw-Zeelandse Spinazie, korenbloemen en Brave Hendrik. Naast de vaste planten zoals de rabarber, braam, frambozen en groene asperges zullen er in totaal zo’n dertig eetbare gewassen staan. Het wordt een kleurrijk jaar!

Maar eerst nog die tuinbonen opeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s