Cavolo Nero

on

Als er een gewas is dat ik volgende winter weer in mijn moestuin wil hebben, is het wel de cavolo nero, ofwel palmkool. De meeste moestuinders kennen inmiddels deze donkergroene, knapperige koolsoort wel. Maar als ik met mijn bakje palmkool-salade met kikkererwten en noten aanschuif tussen mijn collega’s op het werk, dan krijg ik wel wat vragende blikken. Terwijl het hier eind maart nog sneeuwt, ben ik mijn boekenkast ingedoken om maar eens te kijken wat er zoal over de palmkool geschreven wordt en hoe je het kunt verwerken.

cavolo neroDe meeste moestuinboeken – en ik heb er heel wat – geven nog niet thuis als het gaat om palmkool. Boerenkool is wijd verspreid, maar palmkool komt nog niet veel apart in de indexen voor. En dat is best jammer. Het is namelijk een gemakkelijk gewas dat er ook nog eens waanzinnig leuk uitziet. In een eetbare stadstuin zou het ook zeker een plekje moeten krijgen. In een handjevol kookboeken uit mijn kast komt de palmkool om de hoek kijken, en dat is zeker hoopgevend.

De voordelen van palmkool

 • Palmkool is weinig veeleisend. In april/mei kun je ‘m voorzaaien, maar direct in de volle grond kan ook van mei tot midden juli. Bij droogte kun je een beetje water geven, maar heel erg nodig is dit niet.
 • Palmkool kun je in de volle grond of in een pot of bak kweken. Heb je een plaats in de halfschaduw, dan doet hij het daar prima.
 • Palmkool groeit op een steel, net als boerenkool. Een beetje aanaarden kan geen kwaad tegen het omvallen. Als hij wel is omgewaaid, groeit hij ook gewoon door trouwens…
 • Na de eerste vorst – of gewoon als je er zin in krijgt – kun je blad voor blad oogsten. Dat is meteen het grote voordeel van de palmkool: je plukt zoveel je nodig hebt en de plant groeit lekker door. Bovenin komen er steeds nieuwe bladeren, met een prachtige diepgroene kleur.
 • Palmkool is knapperiger dan boerenkool. Ik snijd de kool vaak in reepjes – zonder de nerf – en zet een bak in de koelkast. Daar blijft hij minstens een week goed. De kool gaat bij mij rauw door de salades, soepen en stoofschotels. Multifunctioneel dus!
 • Palmkool is weinig gevoelig voor ongedierte. Pas in de late winter willen de vogels er wel wat van eten, en je kunt er wat witte vlieg op tegenkomen. Goed afspoelen volstaat.

Palmkool in de keuken

 • Ik eet palmkool vaak in een salade met olijfolie, zeezout, kikkererwten en kiemen. Als je ‘m ’s morgens maakt, kan de olijfolie lekker in de kool trekken.
 • Ook in een winterse soep smaakt het heerlijk en geeft het een mooi groen accent (check bijvoorbeeld deze kruidige linzensoep van Eten uit de Volkstuin) of mijn eigen romige pastinaaksoep met palmkool.
 • Je kunt palmkool ook heel kort koken, 3-5 minuten in kokend water volstaat. Een recept dat ik graag een keer ga maken is bladgroenten met zwarte bessen, Spaanse peper, gember en knoflook (uit Gather, pagina 140).
 • Omdat het een Italiaanse groente is zal het je niet verbazen dat palmkool heel goed smaakt in minestronesoep (zoals deze Ribollita met cavolo nero van Jamie Oliver).
 • Palmkool kan in reepjes door de pasta. Bijvoorbeeld met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes, zoals Mme Zsazsa maakt in haar boek Honger (pagina 80).
 • In een stoofschotel kun je heel goed palmkool toevoegen. Zo deed ik dat zelf al eens in deze bonenschotel met palmkool .

Bronnen:

 • Honger!, Mmw Zsazsa, 2017.
 • Eten uit de volkstuin, Marleen van Es, 2015.
 • Het plezier van een eigen moestuin, Xavier Mathias, 2014.
 • Gather, Gill Meller, 2017.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jenneke de Zuidt schreef:

  Dit was één van de albert heijns moestuintjes – hij groeit ontzettend goed! En is heerllijk om rauw door salades te doen! De plant staat inmiddels al een jaar en blijft maar nieuwe bladeren geven.

  1. susanlambeck schreef:

   Leuk dat je er zo kennis mee hebt kunnen maken. De zaden zijn goed verkrijgbaar, dus je kunt nog altijd weer zaaien voor volgende winter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s