Tuinbonen kiezen

on

Elk jaar kijk ik weer uit naar de tuinboon. Vroeger moest ik er niets van hebben, maar nu is het het eerste gewas dat ik in de moestuin zaai, en vaak ook de eerste, verse, stevige oogst. Om aan de zwarte-bonenluis te ontsnappen, zaai ik ze in februari al voor in de kas, en leg ik nog een flinke hoeveelheid tuinbonen in de volle grond begin maart. Vorig jaar zaaide ik ze in oktober al en had daarvan een prima oogst. Deze winter zat ik onder een dekentje en liet ik de tuinbonen voor wat het was…

(tekst gaat verder onder de foto)

De tuinbonenrassen worden ingedeeld naar de kleur die ze krijgen na het koken. Er zijn bruinkokende en witblijvende bonen. Zelf neig ik erg naar de witblijvende bonen, omdat ik die er gewoon veel mooier uit vind zien. Deze tuinbonen van Eleonora brachten mij bijvoorbeeld een mooie oogst. Toch probeer ik elk jaar weer wat nieuws uit. Zo had ik in 2015 prachtige roze tuinbonen!

Dit jaar stap ik een beetje van mijn gewoonte af: ik zaaide Leidse hangers (buiten in de volle grond); een bruinkokende tuinboon. Maar eens kijken of we die ook lekker gaan vinden. Daarnaast liggen in de kas de witkiemtuinbonen in een bak met aarde. Ook dit zijn vroeg afrijpende, bruinkokende bonen, een biologische soort die ik kocht bij Van der Wal. Ik heb ze nog niet zien kiemen, maar dat zal niet lang meer op zich laten wachten. Het moestuinseizoen is gestart!

Tips:

  • tuinbonen groeien om elke grondsoort, maar houden wel van vochthoudende grond. Ik voeg daarom wat compost toe.
  • ik zaai wel eens wat dille tussen de tuinbonen om de luizen af te schrikken (het lukt niet altijd…).
  • de tuinbonen gaan zo’n vijf centimeter de grond in. Ik gebruik daarvoor een pootstokje om snel een rij gaten te maken.
  • als de eerste boontjes onderaan de plant verschijnen, knijp ik de toppen eruit, zodat de luizen geen landingsbaan meer hebben. Ook de toppen zijn eetbaar (maar ik kom daar nooit aan toe…)
  • als de planten zwaar en wiebelig worden, voeg ik wat mulch toe en aard ik de planten wat aan. Hier en daar zet ik een oude tak in de grond om ze te steunen.
  • in juni oogst ik meestal de eerste jonge bonen die ik vaak eet in een frisse bonensalade met rode ui, tomaatjes en groene salade met een schep zure room en komijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s