Knoflookteentjes

on

De kleine paarse krokussen die al jaren door mijn moestuin zwerven, staan al gebroederlijk boven de grond. Er staan nog mooie palmkool, twee flinke stelen boerenkool en wat verloren prei. De knoflook is in de winter flink doorgegroeid. Verder is de volkstuin nog in diepe winterslaap. Alleen de buurman inspecteert zijn kleine pootuitjes. Zijn nieuwe tuinjaar is al begonnen. Met dikke mutsen over onze oren praten we over de preimot, een vriezer vol boerenkool en de molshopen die ik zojuist ontdekt had op mijn perceel. Ze komen van het veld achter het hek, zo zegt hij. Peinzend kijk ik naar de verse hopen aarde naast het pad. Aan de rand van mijn knoflookveldje is er ook een boven komen kijken. Onbewust moet ik denken aan het boekje over de mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept. Maar ik word onmiddellijk teruggeroepen naar de werkelijkheid, als de buurman zegt: ze vreten alles op! Ach, antwoord ik met de blik op de winterse tuin: zo zijn er ieder jaar weer nieuwe verrassingen.

Vandaag pootte ik nog wat uitgelopen tenen uit de kelderkast. Idealiter stop je de knoflookteentjes in het najaar in de grond. Ik heb dan ook al een flink veldje vol staan. Dit jaar vul ik de teentjes uit de supermarkt aan met twee bijzondere soorten die ik kocht bij Vreeken: roze knoflookbolletjes (Allium roseum) en een flinke olifantenknoflook (Allium stipitatum White Giant). Misschien kan die de mollen verjagen?

© Susan Lambeck

  • De roze look wordt geplant van september tot april. Hij wordt 35 centimeter hoog en alle delen (bollen, blad en bloemen) zijn eetbaar. 
  • De Russische look plant je in september tot december. De bollen zijn zo’n 3-6 centimeter in doorsnede en ook hiervan zijn alle delen eetbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s