Bietensalade met fenegriekkiemen

on

Vorige week kocht ik wat zaden bij Vreeken en pakte ik meteen een zakje kiemzaden mee. Het werd de fenegriek, omdat ik het een lekkere smaak vindt geven aan bijvoorbeeld kaas. Samen met bieten (helaas nog uit de supermarkt), een zuur appeltje, een handje zonnebloempitten en wat verse peterselie uit mijn kruidenbak maakte ik er een smaakvolle, frisse salade  mee.

Bietensalade

Bietensalade stond vroeger al vaak thuis op tafel. Mijn moeder maakte ‘m meestal met appel, augurk en een flinke lepel mayonaise. Ik ben dat uit gewoonte zo blijven doen. Maar door er nog wat extra kruiden, kiemen of pitten aan toe te voegen, krijgt je salade meer bite en een nog hogere voedingswaarde:

  • bieten zijn echt het superfood van Nederlandse bodem. Ik ben meer bieten gaan eten toen ik in het Kookboek voor Hardlopers las hoe gezond ze zijn.  Bieten bevatten o.a. veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, mangaan en natuurlijk vezels. Allemaal goed voor een gezonde stofwisseling.
  • appels bevatten weinig calorieën en veel vezels. Bovendien heb ik ze bijna altijd in huis, dus een appeltje door de salade is zo geschild.
  • zonnebloempitten zijn behalve heerlijk een goede bron van vitamine E, een sterke anti-oxidant.
  • peterselie is een beetje een ondergewaardeerd kruid, maar het is heel gezond. Het bevat onder andere vitamine C.
  • fenegriek is een zaad van de fenegriekplant, die zo’n 60-90 centimeter hoog wordt. De zaadjes komen uit de peulen die aan de plant groeien. Fenegriekzaad bevat onder andere magnesium en ijzer. Interessant is dat het zou werken tegen brandend maagzuur. De zaden bevatten een geur die aan kerrie doet denken, maar de smaak van de kiemen  is in de salade niet te overheersend. Ik maakte de kiemen door het zaad in een glazen pot een paar dagen te weken en te spoelen.

© Susan Lambeck

Het recept? Snijd de een paar gekookte bieten, 1-2 appels in stukjes, knip de peterselie een beetje fijn en meng alles met de pitten en kiemen. Voeg naar smaak een dressing toe van olijfolie, een klein scheutje appelazijn, peper en zout. Of een flinke schep mayonaise…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s