Savooiekool met appel en linzen

on

Van savooiekool heb je niet veel nodig, of je moet er echt dol op zijn. In het voorjaar kocht ik zes mooie plantjes. Omdat ik er niet veel van in de moestuin zet, ga ik de moeite van het zelf zaaien uit de weg. Plantjes in de grond en niets meer aan doen. Dat laatste is natuurlijk nooit waar in de moestuin, dus vooruit: ik zet even een paar weetjes voor je op een rij:

  • de meeste savooiekolen worden in mei gezaaid en in juli geplant.
  • savooiekool houdt van een goed waterdoorlatende en bemeste grond.
  • ze verdragen een paar graden vorst.
  • de groene savooiekool is het populairst, maar er bestaan ook gele en zelfs rode rassen.
  • de kool is niet gevoelig voor knolvoet.
  • savooiekool wordt niet rauw gegeten, maar gekookt, gestoofd of geroerbakt.
  • door de structuur van de kool wordt ie ook wel putjeskool genoemd.*

Savooiekool met appel en linzen

  • een halve savooiekool
  • een gesnipperde ui
  • een blikje gare linzen
  • twee friszure appels in stukjes
  • een theelepel kerrie of kurkuma
  • peper en zout
  • olijflolie

Snijd de kool in smalle repen met een scherp mes. Was de kool en laat uitlekken. Verhit een flinke scheut olijfolie en roerbak de ui en de kool. Schep om met de kerrie en laat even zachtjes bakken. Meng de kool met de appel, peper en zout en een scheutje olijfolie. Bestrooi eventueel met wat sesamzaad en garneer met wat verse basilicum. Eet bijvoorbeeld als lunchgerecht met een cracker of broodje, of als bijgerecht.

Dit recept is voldoende voor vier personen en kost ongeveer 15 minuten.

(*Bronnen: Het Nieuwe Moestuinieren – Hans van Eekelen en Handboek Ecologisch Tuinieren van Velt)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s