Witte vlieg verdrijven

on

Als je een moestuin hebt, ben je er bekend mee: die verdomde witte vlieg! Volgens Wikipedia werd hij al in 1970 gesignaleerd in Amerika, waar hij de tomatenoogst bederfde. In mijn moestuin strijken ze ook ieder jaar neer, en dan vooral op de boerenkool. En hoewel er mij verteld was dat ze de paarse boerenkool mijden, is dat niet helemaal waar. Ook dat gewas kreeg er dit jaar last van.

De bestrijding van de witte vlieg is lastig. Er staan wel middeltjes op de plank van mijn plaatselijke tuinwinkel, maar ik houd er niet zo van om te sproeien en spuiten met bestrijdingsmiddelen uit een flesje, waarvan ik niet echt begrijp wat erin zit. Dit jaar heb ik een middel gevonden dat goed werkt, simpel zelf te maken is, volledig natuurlijk is en gratis!

In het boek ’34 planten om mee te tuinieren’ vond ik een doeltreffend middel tegen de witte vlieg: een extract van de klimop-bladeren. Onder het mom van: nooit geschoten is altijd mis, ging ik met een paar handen vol verse klimop aan de slag:

 • rits de bladeren van de plant;
 • snijd of scheur de bladeren in stukken, zodat de werkzame stoffen gemakkelijk vrij kunnen komen;
 • gooi de bladeren in een emmer water, gebruik een verhouding van 1 kilo bladeren in tien liter water;
 • roer elke dag goed om;
 • zet een grote knijper op je neus en voorkom contact met je huid en mond! Niet alleen de witte vlieg schrikt er namelijk van. Klimopbladeren zijn voor de mens giftig.

Na een weekje had ik een behoorlijk stinkend goedje, waar mijn hele gezin met een boog omheen liep. Ik zeefde het in een oud vergiet en sproeide het verdund met water over de boerenkool en de aangetaste romanesco-planten (gebruik het extract in een verdunning van 1:20). Doe een paar handschoenen aan!

Na 2-3 sproeibeurten was er nagenoeg geen witte vlieg meer te zien. De planten knapten enorm op, nadat ik ook nog de meest plakkerige bladeren had verwijderd. Alleen er was een klein nadeel: ik stonk een uur in de wind…

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Haak en Pen schreef:

  Wat een wereld- tip !! Dank

 2. jan schreef:

  Dank je voor deze tip. Mag ik hem delen?

 3. Anoniem schreef:

  Mooi “heksen” middel, gaan we proberen.

 4. Mooie tip! Hoe lang duurt het voordat de gewassen weer “veilig” is om te eten nadat je dit hebt gebruikt?

  1. susanlambeck schreef:

   Tja, dat weet ik niet precies. Ik heb na een paar weken de romanesco gegeten. Als je op Google zoekt op klimop extract, kom je zelfs tegen dat het voor mensen ook een geneeskrachtige werking heeft, opvallend genoeg! Zwaar verdund denk ik.

   1. Bedankt voor je reactie Susan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s