Krokussen in de moestuin

on

Aan de rand van mijn volkstuin bloeiden de afgelopen weken groepjes krokussen. De kinderen hebben ze ooit geplant en ik heb er eigenlijk niet meer naar omgekeken. Nu ik gezien heb hoe druk ze bezocht werden door de dikke hommels die uit hun winterslaap ontwaakten, ben ik er extra blij mee.

© S LambeckHommels en bijen hebben het tegenwoordig moeilijk om voedsel te vinden. Veel mensen bestraten hun voor- of achtertuin en kiezen voor een onderhoudsarme tuin. Niks aan voor de insecten. En toch is het heel simpel om bijen in je tuin een plezier te doen, zo las ik in Het complete bijenboek: 

  • Bijen houden van eenvoudige bloemen, zoals ze ook in het wild voorkomen. Uit sommige sierplanten zijn stuifmeel en nectar weggekweekt.
  • Plant vroeg en probeer het hele jaar door bloeiende planten te hebben. (Die krokussen in de tuin zijn dus echt belangrijk!)
  • Laat een paar plekken open aarde in je tuin liggen, zonder compost, zodat de zandbijen daar een nest kunnen maken. (Misschien niet zo fijn in je achtertuin, maar in je volkstuin zitten ze misschien niet in de weg.) Je kun natuurlijk ook een bijenhotel ophangen.

Naast de sierkrokussen zit ik eraan te denken om een paar krokussen te gaan planten voor de saffraan. Heb je trouwens die aflevering over saffraan gezien bij De Keuringsdienst van Waarde? Dat bracht mij op het idee om ze dit jaar in mijn moestuin te gaan zetten. Ik zag ook al dat verschillende webshops ze aanbieden. Nu zou je zo’n 13.000 stampers nodig hebben voor 100 gram saffraan, maar ik bedoel het ook eerder als een klein experiment. De saffraankrokus (Crocus Sativus) bloeit lichtviolet, in het najaar. Het oogsten schijnt ook niet mee te vallen, want de krokus bloeit maar een dag of acht. Een mooie uitdaging dus. En anders een kleurrijke traktatie voor de insecten.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Wat zijn ze mooi he, die krokussen? De foto is ook echt prachtig! En hommels in de tuin is altijd gezellig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s