Voorzaaien


Als je een moestuin hebt, staat jouw vensterbank nu ook vast vol met potjes en bakjes. De tijd van voorzaaien is begonnen. Vooral gewassen die lange tijd nodig hebben om tot oogst te komen, zoals pepers, paprika’s en aubergines, moeten op tijd voorgezaaid worden bij kamertemperatuur. Deze week ben ik begonnen met voorzaaien, maar eerlijk gezegd vind ik het altijd een heel gedoe, dat getut met potjes en zaaigrond. Ik zaai het liefst gewoon rechtstreeks in de volle grond. Bovendien heb ik een huis met bijna alleen maar openslaande tuindeuren, dus ik moet de bakjes altijd wat creatief parkeren op de strijkplank. Niet ideaal. 

Toch heeft zelf zaaien heel veel voordelen boven het kopen van plantjes, en dat is dan ook waarom ik mezelf er toch toe zet. Ten eerste is het natuurlijk veel goedkoper: uit een zakje zaad kun je vaak voor jaren plantjes zaaien. Zo eet je voor een paar euro jarenlang verse sla. De tweede reden om zelf te zaaien is dat je veel meer variëteiten kunt kiezen dan je in de winkel zult vinden. Het zadenaanbod is eindeloos. Zo kocht ik dit jaar weer een aantal mooie variëteiten bij De Nieuwe Tuin. Bovendien kun je gemakkelijk wat zakjes zaden ruilen, opsturen naar vrienden of juist kopen in een webshop. 

© Susan LambeckOm te zaaien gebruikte ik meestal oude plastic bakjes en potjes, maar om mezelf eens goed te verwennen kocht ik vandaag een paar zaadbakjes in fantastische kleuren (check de Flying Tiger!). Dat helpt mij in ieder geval over de streep. Ook las ik nog even het boekje Goed gezaaid van Angelo Dorny. Het handige van dit nieuwe moestuinboek is dat je alle zaaitijd en informatie over bijvoorbeeld kiemduur per groente op een rij hebt. Met een zak kant-en-klare zaaigrond, die lekker los is en vrij van onkruidzaden, ging ik fanatiek aan de slag. Zou ik dan toch de zaaikoorts te pakken hebben? 

Ik zaaide vijf soorten tomaten binnenshuis en in de kas zaaide ik in een zaaitray vast wat rode kool, rode bieten, romanesco en rode bieslook. Maar daarover later meer!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Julia schreef:

    Ik heb de bakjes ook gehaald bij de flying tiger, super leuke winkel. Vooral nu hebben ze veel leuke tuinspullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s