Blue Zones

on

omslag-blauwEen tijdje geleden hoorde ik over de Blue Zones: vijf gebieden op de wereld waar de meeste honderdjarigen wonen. De leefstijl van deze bewoners maakt dat ze zo oud worden, is de bewering. Ook wordt gezegd dat zo’n tachtig procent van je gezondheid door je leefstijl wordt bepaald. Kortom, door gezond en gelukkig te leven zouden we allemaal oud kunnen worden. Of is dat te mooi om waar te zijn?

Gisteren vierden we de 95ste verjaardag van mijn opa. Hoewel zijn gezondheid hem langzaam in de steek begint te laten, wandelt hij nog een beetje, eet hij braaf zijn groente, fruit en walnoten en drinkt hij nog graag een glaasje rode wijn. Net als de mensen uit de Blue Zones eigenlijk. Als we allemaal wat meer bewegen en gezonder eten, kunnen we dan allemaal honderd worden, vroeg ik mij af. Of is er ergens nog een selectiemechanisme waar je niet tegenop kunt?

Ik kwam terecht op de website van de Blue Zones, waar je inspirerende artikelen kunt lezen over de Griekse eilandbewoners die elke middag een dutje doen, de Japanners die heel veel groente en zeewier eten en de leden van de Zevende Dag Adventisten in Californië wiens geloof en gezonde leefstijl leidt tot een lang en gelukkig leven. Bewegen, tuinieren, gezond eten, genoeg slapen en genieten van je vriendschappen en liefdes zijn de toverwoorden die je overal terugziet. In Japan hechten ze ook nog eens veel belang aan de Ikigai, zeg maar: de reden waarom je elke morgen uit je bed komt. Je raison d’être. Als fitte moestuinmoeder zou ik wel hoog moeten scoren, met al mijn geschoffel, leuk werk, gezond eten en lieve vrienden. Toch?

Nou, dat had ik gedacht. Ik deed de test op Blue Zones en bekeek met verbazing de resultaten. Op basis van de ingevulde vragen zou ik namelijk 77 jaar worden. Bij lange na mijn opa dus niet achterna. Maar niet getreurd, door meer fruit, bonen, granen, noten en groente te eten zou ik toch ruim 90 jaar kunnen worden, zo luidde het advies. En het venijn zat ook nog eens in de staart van mijn testresultaat: ik ga nooit naar de kerk en drinkt op het moment heel weinig wijn, terwijl bezinning en dagelijks een glas rode wijn je leven kunnen verlengen. Ik denk dat ik wat vaker een glas wijn moet drinken met mijn vrienden. Ach, er zijn ergere dingen…

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. geertruurzaam schreef:

    Als dat de prijs is om gelukkig oud te worden, dan kan je daar nog wel op toasten met een dagelijks glas wijn!

    Mijn opa wordt bijna 94 en is extreem fit. Hij gaat gewoon op de fiets naar de dichtstbijzijnde stad op en neer (samen 20 km), hij nog een eigen antiekwinkel en woont in een enorm huis met grote tuin. En… hij drinkt dagelijks een glaasje port 🙂

    1. susanlambeck schreef:

      Geweldig! We mogen wel trots zijn op zulke krasse opa’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s