Een jaar niet winkelen

on

Ik was het al een beetje verleerd, het winkelen. En toen ik vorig jaar in de Bijenkorf een vrouw sprak die een jaar geen nieuwe kleren had gekocht, voelde ik een uitdaging aankomen. Challenge accepted! Hoe gaat dat nou, een jaar niet shoppen? Heb je dan helemaal niets nieuws nodig? Ik voelde dat ik er klaar voor was.

Vrouwen geven gemiddeld 66 euro per maand uit aan kleding, mannen zelfs iets meer: 73 euro, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. Ik zou dus afgelopen jaar een paar honderd euro hebben bespaard. Maar besparing was niet de hoofdreden van mijn avontuur. Ik was benieuwd of ik de aandrang om iets nieuws te kopen kon weerstaan. Want eerlijk is eerlijk, hebben we wel zoveel nieuwe kleren, schoenen en accessoires nodig?

Een tijdje geleden hoorde ik dat we een kledingstuk maar gemiddeld zes keer dragen voordat het in de afvalbak belandt. Schrikbarend toch? Ik kan mij best voorstellen dat je af en toe wat nieuws wilt, maar je kleding al zo snel van de hand doen, vind ik nogal een aanslag op het milieu en je portemonnee. Voeg je daar nog aan toe dat in Nederland voor miljoenen aan nieuwe kleding wordt vernietigd voordat het verkocht wordt, dan denk ik dat de boterberg van vroeger inmiddels vervangen is door een kledingberg. Een enorme vernietiging van (menselijk) kapitaal, waarvan we ons te weinig bewust zijn.

Even terug naar mijn niet-winkeljaar: hoe verging het mij? In januari liep ik met het idee rond om niets nieuws meer te kopen en kocht ik op de valreep nog een tweedehandse broek en een hippe vintage blouse. Ik leverde tegelijk ook wat goede kleding in bij de tweedehands kledingwinkel, dus mijn kast bleef op orde. Eind januari besloot ik dat ik de uitdaging écht aanging. Omdat ik heel veel thuis werk, lukte het prima om met mijn huidige garderobe uit te komen. Voor buitenshuis had ik prima jurkjes en jasjes, thuis zat ik in een oude spijkerbroek achter de computer. Voor zover niet anders dan ik al deed. De zomervakantie bracht ik door in Schotland, dus de behoefte om een nieuwe bikini aan te schaffen was ver te zoeken. Op de rommelmarkt kocht ik uiteindelijk dit jaar één jurkje, één t-shirt, ’n sweater en een tuniek. Kosten in totaal: 7 euro. En als ik nu kijk hoe vaak ik deze kledingstukken aan heb gehad, dan kom ik nog lang niet aan die zes keer. Blijkbaar was ik al ruim tevreden met de kleren die ik al had.

jaar_niet_winkelen_klHet jaar niet winkelen verliep voor mij nogal gemakkelijk. Het helpt als je heel veel naar je moestuin gaat, met vriendinnen gaat lunchen, als je gaat wandelen in plaats van winkelen en als je af en toe wat leuke kleding ruilt met anderen. Ik had wel heel vaak dezelfde kleren aan en mijn favoriete schoenen en spijkerbroeken zijn nu stijf versleten. Ik zal binnenkort dus echt weer mijn geduld op moeten brengen. Maar dan om naar de winkel te gaan, te moeten zoeken naar de juiste maat en in de rij te moeten staan bij de kassa…ik heb het helemaal niet gemist!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nathalie schreef:

  Wauw een jaar bijna niks gekocht! Ik heb dit jaar ook vooral vervangingsaankopen gedaan. Ik vind dat bedrag van 66 euro per maand best hoog en ook dat we kledingstukken maar 6x dragen verbaasde me erg. Ik heb dit jaar een fleece vest weg kapot na 20 jaar omdat onze pup er een gat in heeft gebeten. Zonde dat er zoveel kleding wordt vernietigd ook! Ik hoop dat het in de toekomst anders gaat worden en de mensen meer verantwoord met hun kleding omgaan. Zelf koop ik ook af en toe nog bij de “slechte” winkels maar dat is ook vooral voor mijn dochter van 4 die nog regelmatig haar kleding kapot heeft..

 2. Oudmaarnietversleten schreef:

  Heel goed! Wij kopen al jaren alleen maar bij kringloop of rommelmarkten, soms hangt het prijskaartje er nog aan. 50 eurocent kost het soms maar, bij de kringloop hier is alle kleding 1,50 uitgezonderd schoenen en jassen. Ik hoorde laatst op de radio dat een kledingstuk gemiddeld 7 keer wordt gedragen daar schrok ik best van! 6 x is nog erger.

  1. susanlambeck schreef:

   Dat is wel een heel goedkope kringloopwinkel, hier in Breda is het helaas een stuk duurder.

   1. Oudmaarnietversleten schreef:

    Dat is inderdaad waar, dit is een kringloop winkel die gehandicapte mensen steunt, dus is het ook nog eens voor een goed doel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s