Groene bladgroenten in december

on

Steeds vaker lees ik hoe gezond groene bladgroenten voor je zijn. Ik worstel al een tijd met een ontsteking in mijn wortelkanaal en zou daar graag op een natuurlijk manier vanaf komen. Maar ja, die pepernoten en chocoladeletters van de afgelopen tijd doen daar niet veel goeds aan. Tijd om even de knop om te zetten en weer wat gezonder te eten! Net voordat de winter echt flink van zich liet horen, plukte ik nog wat groene bladgroenten in mijn moestuin. Groene bladgroenten staan namelijk in het lijstje van tien dingen die je moet eten om ontstekingen te voorkomen.

Mijn favoriete winter-bladgroenten

Op een paar vaste planten na is mijn moestuin bijna leeg. Maar gelukkig had ik nog wat gewassen die goed tegen de koude kunnen. Ik plukte een handje van elk:

 1. Tatsoi, een prachtig, knapperig groen blad dat steeds weer opnieuw aangroeit. Lekker in een roerbakschotel. Wel lekker doorplukken voordat het echt gaat vriezen!
 2. Brave Hendrik, een vaste plant die wel wat weg heeft van spinazie. Een bittere smaak die echter goed te combineren is met andere groenten.
 3. Peterselieblad, dit blad van de wortelpeterselie is ook prima eetbaar. Pluk de plant niet helemaal kaal, zodat de wortel nog lekker verder kan groeien.

groene-bladgroenten-uit-de-moestuin_web

Gezonde lunch

Ik vind het heerlijk om tegen lunchtijd in mijn kasten te duiken, op zoek naar restjes die nog bruikbaar zijn. Met een halve aubergine en de groene bladgroenten uit de tuin maakte ik een gezond bord groenten. Roerbak de groenten et wat ui, knoflook en kurkuma en je hebt een prima bijgerecht.

groene-bladgroenten-met-aubergine_web

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Simone schreef:

  In de ayurveda gebruiken ze spoelingen met olie om de mond te reinigen. Cocosolie kan dan goed werken. Weet ook dat je tanden en je lichaam een relatie hebben, ieder orgaan is gekoppeld aan je tanden en omgekeerd. Misschien kun je de aanpak van de tand breder trekken šŸ˜‰Veel sterkte!

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi Simone, bedankt voor je feedback. Ik heb dat wel eens geprobeerd, spoelen met kokosolie, maar ik vond het zo vies! Inderdaad, ik geloof wel dat het een relatie heeft met de rest van je lichaam. Ik had ooit een natuurkundige tandarts, maar die is er helaas mee opgehouden.

 2. Ook een moestuinmoeder schreef:

  Silver colloidal van het merk Crystal heeft bij mij goed geholpen. Ideetje van mijn diƫtiste omdat ik geen anti-biotica mocht in verband met mijn darmflora. De tandarts was verrast dat ik er zo snel van af was. En op de foto daarna was niets meer te zien. Drie dagen mond spoelen, het middel niet eens doorgeslikt en de ontsteking was verdwenen! En geen dikke tandartsrekening.
  Hoop dat je er net zo goed van af komt als ik, op deze of een andere manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s