Groenbemesters

on

Onlangs las ik een leuk artikel van Rauwdouwers over groenbemesters: de boterham voor je moestuin. In het stuk worden alle voordelen op een rij gezet, die ik hier dan ook niet hoef te herhalen. Als de grond in mijn moestuin braak dreigt te liggen, gooi ik dan ook volop zaad over de aarde heen. Liever plantjes die groeien en bloeien, dan een strak, kaal, aangeharkt stuk tuin. Daarvan is er om mij heen immers al genoeg op het volkstuincomplex.

De meeste volkstuinen zien er op dit moment alweer zwart uit: netjes aangeharkt, vrij van onkruid en groen. Maar dat betekent ook dat er voor mens en dier weinig te beleven valt. Gelukkig zijn er op het complex ook mensen die groenbemesters zaaien, want ik heb al rode klaver, winterrogge en afrikaantjes gezien.

phacelia_webZelf zaaide ik aan het eind van de zomer een stukje tuin in met phacelia. Deze uit Californië afkomstige bloem is vooral geliefd bij bijen. Als groenbemester bedekt hij heel snel de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt. Hoewel aangeraden wordt om de plant voor de zaadvorming de grond in te werken, laat ik ‘m meestal gewoon lekker staan. Als er dan wat zaad zich verspreid, zie ik vanzelf wel waar de mooie paarse bloemen opduiken.

Een tip van Rauwdouwers die ik zelf nog niet toepaste, is om groenbemesters al in het voorjaar rond je groenten te zaaien. Ze groeien zo gelijktijdig mee met de oogst, waardoor ook hier het onkruid minder ruimte zal krijgen. Een leuke suggestie die ik zeker wil toepassen. Als ik er volgend jaar in alle drukte aan denk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s