Eetbare lepels

on

Alleen al in India worden er jaarlijks meer dan 120 miljard plastic messen, vorken en lepels weggegooid, wat menig bezoeker van het met straatvuil bezaaide land kan beamen. Daarom is er een eetbare lepel bedacht. Het voedzame bestek van onderzoeker Narayana Peesapaty is een prachtig alternatief. Zo blijft de lepel, gemaakt van gierst, rijst en tarwemeel, 20 minuten goed in hete soep. En hij smaakt nog lekker ook, met smaken als gember-knoflook, komijn, selderij, zwarte peper, mint-gember en wortel-rode biet.

Zelf was ik mijn roestvrijstalen bestek netjes elke dag af. Maar voor de grap maakte ik mijn eigen eetbare lepels van Tatsoi. Het is dit jaar mijn meest succesvolle gewas in de moestuin! Deze week, begin november, plukte ik er nog steeds kraakheldere, knapperige blaadjes van. Een genot in een periode waarin de moestuin steeds leger wordt.

Tatsoi is de elegante variatie op Paksoi. Ik leerde de plant kennen door het prachtige boek Oosterse inspiratie voor de Westerse moestuin van Peter Bauwens. Tatsoi wordt daarin omschreven als een snelgroeiende plant die het prima doet in de koelere periodes van het jaar. De plant kent een grappige groeiwijze: vanuit een laag punt bij de basis groeien de knapperige stengels die uiteindelijk licht gekrulde bladeren vormen. Perfecte lepels om te vullen met rijst, kruiden en bloemen, zo laat Bauwens in zijn boek zien. Ken je Peter Bauwens en De nieuwe tuin nog niet, dan moet je beslist eens zijn website en boeken bekijken. Ze zijn om te smullen!

tatsoi-voor-web

Ik zaaide de tatsoi in juni, maar het kan eerder. Als je de verse blaadjes uit het midden plukt, groeit de plant steeds weer verder. Ik verwerk de blaadjes altijd op de dag zelf in Chinese roerbakschotels met knoflook, sesamolie, rode ui en bijvoorbeeld paprika. Als je de blaadjes op het laatste moment toevoegt slinken ze binnen enkele minuten, maar blijven de stengels nog mooi knapperig. En inderdaad, met een restje bietensalade, wat eetbare bloemen en kiemen maak je er een echte eyecatcher van op je eettafel! Voor mij is tatsoi een topgewas dat volgend jaar terug mag komen in mijn volkstuin.

tatsoi-tweeluikvoorweb

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Marjolein Usi schreef:

    Leuke variatie op witlofblaadjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s