Knoflook poten

on

Ik kan me nog goed herinneren hoe heet het was: langs de weg in Zuid-Frankrijk. Eind jaren zeventig, of begin jaren tachtig. We stopten even snel met de auto bij de knoflook-kraam. Een tafel vol met net-geoogste knoflook, netjes in een streng gevlochten. Ik was een jaar of 11 denk ik. Een beetje slungelig stond ik naast de knoflook, suf van de urenlange tocht over de Péage. In een afgeknipte broek die volgens mij van mijn broer was geweest. En zonder t-shirt, omdat het zo heet was in de auto. Ai, wat voelde ik mij stom toen de foto eenmaal in het vakantie-album zat. Van buiten was ik nog wat jongensachtig, maar van binnen al een beginnend pubermeisje. Ik denk dat de knoflook nog lang aan onze keukenmuur heeft gehangen. De foto zit gelukkig ver weg op zolder in een album…

Er gaat zelden een dag voorbij zonder knoflook in de pan. Ik ben dol op de geur en de smaak. Het liefst gebruik ik verse knoflooktenen. Gedroogde knoflook in een potje komt hier het huis niet in en ook op vakantie koop ik overal bollen knoflook. Knoflook kweken is echt heel gemakkelijk: in oktober poot je de kleine knoflookteentje in de grond, om ze rustig uit te laten groeien tot de volgende zomer. Bij droog weer in de zomer geef je ze wat water. Ze mogen ook gerust wat mest hebben. Je oogst ze in augustus, als het loof geel kleurt. Zelfs de uitgelopen teentjes uit je kelderkast kun je gewoon in de grond stoppen.

knoflook-poten-03web

De gulden regel voor het poten van knoflook is 10-10-10: je poot de teentjes rond 10 oktober, 10 centimeter van elkaar en ongeveer 10 centimeter diep. Ik was dus een beetje laat dit jaar, maar de seizoenen zijn tegenwoordig toch van slag. Hoewel ik echt van plan was om een naar bijzondere knoflooksoorten op zoek te gaan, kocht ik bij gebrek aan tijd een paar knoflookbollen in de Aziatische toko. Het nadeel is nu wel dat ik niet weet waar ze vandaan komen en wat voor knoflook het is. Maar ach, knoflook smaakt altijd! En misschien heb ik straks zoveel dat ik ook zo’n mooie streng kan vlechten. Mam, heb je nog een plaatsje vrij aan je keukenmuur?

knoflook-poten-01web

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s