Tomatenoogst

on

Wat een genot is het: het hebben van een tuinkas! Ieder jaar kijk ik er naar uit om in de kas te gaan planten. Zeker omdat mijn schaarse vensterbanken in huis dan uitpuilen van de zaailingen. Bovendien is de tuinkas een perfecte schuilplek om met kopjes warme thee te gaan zitten mijmeren.

Mijn kas staat in de zomer vol met tomatenplanten. Vorig jaar zaaide ik maar liefst 11 verschillende soorten. Dit jaar hield ik het bij drie verschillende tomaten:

 • De Voyage van Vreeken
 • De gele peertomaat van HortiTops zaden en
 • de Moneymaker van Van der Wal.

tomaten-oogst-2016-webDe Voyage leverde vooral mooie vormen op. Ze werden bij mij niet zo groot als ik verwacht had, maar dat kan aan mijn eigen luiheid liggen. Ik zet mijn planten in een goede laag compost en geef eigenlijk alleen maar de hele zomer water. Een beetje bemesting zou waarschijnlijk wonderen verrichten…

De gele tomaatjes smaakten in het begin van de oogst nog niet zo zoet, maar later in de zomer werden ze steeds lekkerder. Sowieso zijn gele tomaatjes een aanwinst op je bord, want ze zijn een lust voor het oog.

De moneymaker doet het hier altijd goed. Ondanks dat bij mij voor het eerst de fytophtora toe was geslagen, bleven de planten het toch nog goed doen. Ik verwijderde de gele bladeren, hield de plant nauwlettend in de gaten, zette de deur van de kas wagenwijd open en verwende de planten met extra mest (ja, toen wel, als het kwaad al is geschied).

De meeste tomaten vonden hun weg naar simpele salades: groene salades met mozzarella, tomaten en basilicum zijn hier aan tafel nog steeds favoriet. Geen ingewikkeld gedoe voor mijn twee puberknapen. Zelf houd ik de laatste tijd erg van zelfgemaakte bulgur-salades, waar ik alle restjes uit mijn koelkast in verwerk: tomaatjes, munt, aubergine, rode ui en paprika. Lekker mengen met veel kruiden en wat olijfolie. Mmmm, volgens mij is het hier lunchtijd!

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wil schreef:

  Hoi moestuinmoeder, ik heb doorgeklikt naar je blog over moneymakers waar je schrijft over het (steeds) opnieuw uitplanten van aardbeienstekjes. Ik heb een paar bakken op mijn dakterras. Hoe bewaar jij die stekken tijdens de winter en wanneer haal je ze van de oude plant?

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi Wil,

   Ik plant de uitlopers voor de winter uit, in de volle grond of in potjes. Ik haal ze dan van de moedersplant af als ze een beetje hun wortels hebben ontwikkeld, in augustus!

 2. dorisde1 schreef:

  kan ik zaadjes koopen van die grote Tomaten.?

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi! Ik heb zelf geen zaden geoogst. Ze zijn misschien nog te koop bij Vreeken! Het is de tomaat Voyage. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s