Wildplukken

on

Wildplukken is tegenwoordig een enorme trend aan het worden. Dat is leuk natuurlijk, maar ook wel een beetje jammer. Vooral als dure restaurants met de natuurlijke vondsten aan de haal gaan en mensen bossen leegplukken. Officieel mag het ook eigenlijk niet, maar ik denk dat als je een beetje uit de natuur haalt en de rest laat hangen voor de eekhorentjes, dan kan het best. Het is leuk om de eetbare natuur te ontdekken, je grenzen te verleggen en de smaken uit de natuur te proeven! Een paar weken geleden kwam het er eindelijk van: ik ging op wildplukwandeling. Nu durf ik wel brandnetels, zevenblad en bramen in mijn mandje te doen, maar voor de rest weet ik niet zo goed wat er voor eetbaars in de natuur te vinden is. Tijd voor een wildpluklesje…

_DSC0976 Kijken en plukken

De wildplukwandeling die ik maakte, was een cursusochtend op Landgoed Wolfslaar, een prachtig gebied aan de rand van Breda. Onder leiding van Olga Kroes, wildplukster in hart en nieren, kregen we uitleg over de verschillende planten en kruiden die we tegenkwamen. Zo proefden we met al onze zintuigen van o.a. de hondsdraf, akkermunt, waterkers, smalle weegbree, de gele kornoelje (zuur!) en een bijzonder peperkruid (pittig!). Ik was erg verrast door de verscheidenheid aan eetbare planten die we in een vrij korte wandeling tegenkwamen!

_DSC0977

Proeven en praten

Na de wandeling zaten we nog heerlijk in het zonnetje bij Warmoezerij Wolfslaar, waar Olga ons van allerlei groene pesto’s, wodka’s en likeurtjes liet ruiken en proeven. Gin van Engelwortel en geurende azijnen, er kwamen allerlei potjes en flesjes voorbij. Wat een klus moet dat zijn, om al die brouwsels te maken, dacht ik meteen. Want hoewel het wildplukken mij heel erg aanspreekt, denk ik dat ik voorlopig mijn handen nog vol heb aan mijn meer gecultiveerde moestuin. Ik sloot de bijeenkomst af met een paar leuke gesprekken en fietste met een heerlijk ontspannen gevoel naar huis. Ik denk dat ik wel een keer een theemengsel bij elkaar ga plukken.

_DSC1006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s