Groen, groen Schotland

on

In de afgelopen twee weken toerde ik met mijn gezin door Schotland. Op de schaal van duurzaamheid en consuminderen scoorden we vast niet heel hoog, maar ik ga je toch vertellen wat wij zoal hebben gedaan. Wie weet heb jij Schotland ook op je bucketlist staan en kan ik je een beetje inspireren.

Groen, groen Glencoe.
Groen, groen Glencoe.

Reizen

Vanuit IJmuiden reisden we met de Ferry naar Newcastle. Van daaruit ben je vrij snel in Schotland. Tip: boek ruim op tijd om gebruik te maken van de vroegboekkorting. Op de Ferry is het eten trouwens nogal prijzig. Dus naast de pizza en biertjes die we aan boord kochten, ontbeten we met heerlijke broodjes van de Aldi (en we waren niet de enigen met meegebrachte boterhammen, haha!). In Schotland zelf reden we in onze twintig jaar oude Jaguar, niet zo zuinig en duurzaam dus, maar wel heel romantisch! Ook namen we een keer de trein, wat in Schotland uitstekend te doen is. Onze kinderen mochten zelf gratis mee. In Edinburgh reisden we veel met de bus en zagen we zelfs fietspaden. We hebben het niet aangedurfd om links te gaan fietsen met de jongens, maar het kan dus.

Slapen

Hoewel de prijzen op Airbnb niet meer zo laag zijn als in het verleden ben ik nog steeds fan. Wij sliepen in een houten lodge met privésauna en dat was het geld meer dan waard! Tenslotte ben je in een hotel met twee kinderen duurder uit. Omdat ons huisje erg afgelegen lag, kookten we bovendien alle avonden zelf. In Edinburgh huurden we een fantastisch appartement in de buitenwijk Leith. Deze buurt is sterk in ontwikkeling en je kunt er leuke eetcafés, tweedehands winkels en parken vinden. Wil je kamperen in Schotland, dan zou ik even goed bekijken welke campings je aan wilt doen. Tenslotte is het campingaanbod niet zo groot als bijvoorbeeld in Frankrijk. B&B’s zijn er in overvloed, maar wij zagen dat de meesten in het hoogseizoen al bezet waren. Even reserveren dus.

'Ons meer voor een week'- Loch Awe
‘Ons meer voor een week’- Loch Awe

Eten en drinken

Omdat we veel zelf kookten, hadden we prima in de hand wat er op ons bord kwam. De grotere supermarkten zoals Tesco hebben een zelfde aanbod aan (biologische) groenten en fruit als we hier gewend zijn. Ben je gewend om te ontbijten met chiazaad en andere superfoods? Neem ze dan mee uit Nederland, want dit is niet zo eenvoudig te vinden. Ook kochten we een keer eitjes bij de boer, echt zo lekker! Als je vegetarisch of veganistisch wilt eten, moet je wel met een vergrootglas op zoek naar restaurantjes. Omdat ik zo min mogelijk vlees eet, was dat wel eens lastig als we uit eten gingen. Verder dronk ik wat Schotse lokaal gebrouwen biertjes. Hoewel ik nog steeds de voorkeur geef aan Belgisch bier, heb ik een paar prima bieren geproefd…

Uitjes

Je kunt er natuurlijk niet omheen: kastelen, kastelen en nog eens kastelen. We bezochten een paar prachtige exemplaren, waarvoor wel soms stevige toegangsprijzen gelden. Verder gingen we wandelden, bezochten we havenstadjes, zaten te mijmeren aan de oever van een Loch en soms deden we helemaal niets. Consuminderen heeft voor mij ook te maken met je dag niet helemaal vol plannen. Lekker uitslapen en een beetje aantutten.

Lekker wandelen naar Kilchurn Castle.
Lekker wandelen naar Kilchurn Castle.

Souvenirs

Shoppen is aan mij niet zo besteed, maar in Edinburgh ging ik wel een middagje kringloopwinkelen in de straat Leith Walk. Het mooie is dat elk goed doel zo zijn eigen winkel heeft, dus je weet meteen waar je geld naartoe gaat. We kochten elpees, boeken en vintage sieraden. En een dure fles whisky in de Oban Distillery. Tenslotte gaat het op vakantie ook om genieten!

Moestuinieren in Schotland

In Edinburgh is het stadstuinieren ook een hype! Vlakbij ons huis lag een grote buurttuin vol met prachtige bloemen en groenten. Ook in de voortuintjes van mijn straat zag ik mensen zwarte bessen en frambozen oogsten, zo leuk! Ik kreeg spontaan heimwee naar mijn eigen groentjes. Zie je trouwens ook op de foto’s dat we best veel zon hadden? Een zomervakantie naar Schotland is echt hartstikke leuk!

Buurttuin in Leith, Edinburgh.

Wil je zien waar ik allemaal ben geweest, check dan mijn pinterestbord over Schotland.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. sdiederiks schreef:

    Klinkt als een heerlijke vakantie. Staat ook nog op ons lijstje. Volgens mij kun je daar ook heerlijk wandelen.
    Maarre hele dag niks doen, wat vonden de kids daar dan van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s