Aardappel Annabel

on

Aardappels zijn een beetje ondergewaardeerd. We prakken ze fijn op ons bord, raspen ze tot rösti of gooien ze op hoge temperaturen in de frituur. Nee, ik wil niet zeggen dat er iets mis is met een bordje friet op zijn tijd, maar er gaat niets boven de smaak van een pure, vers geoogste aardappel. Je moet daar niet te veel mee rommelen, want alleen dan proef je hoe lekker een nieuwe aardappel eigenlijk is.

Poten

Ieder jaar krijgt een ander ras een plekje in mijn volkstuin, van Roseval en Frieslanders tot Rosagold en Vitelotte Noir. Dit jaar koos ik voor één soort: de Annabel. In het voorjaar gingen ze in een kuiltje in de grond. Voor de knolvorming voegde ik houtas uit de kachel toe, een trucje dat ik af had gekeken van Maartens Moestuin.

Groeien & oogsten

De aardappelplanten groeiden goed en hadden niet veel last van de hitte in het voorjaar. Het loof bleef lang mooi groen. Helaas verschenen er geen bloemen, maar dat is ook niet altijd het geval bij aardappels. Het fijnste was nog wel dat er geen coloradokevers op bezoek kwamen, maar dat kwam misschien door de kleine goudsbloemen die ik ernaast had gezaaid (die tip kreeg ik eigenlijk veel later in een buurtmoestuin, dus het was toeval dat ik ze daar zaaide).

In de eerste week van juli groef ik de eerste kilo op. Mooie lichtgele, gladde aardappels, zo’n 6-8 per plant. Niet zo’n grote oogst als ik had verwacht, maar volgens mijn buurman heeft dat te maken met het wisselende weer. Ik had ze ook wat groter verwacht.

© Susan LambeckEten

De eerste aardappels was ik goed onder de kraan en bak ik ongeschild in wat olijfolie, in partjes. Meer hoef je er niet mee te doen. De wat oudere aardappels gaan straks wel in de frituurpan, want ook dat is zo ontzettend lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s