Stadslandbouw in een kas

on

Afgelopen voorjaar bezocht ik een grote kas, waarin een groep vrijwilligers tuiniert. In Nederland staan op diverse plekken kassen leeg. Ook bij mij in de buurt fiets ik regelmatig langs zo’n leeg complex. Zonde van de ruimte, want je kunt er met de buurt natuurlijk heel veel lekkere groenten kweken!

Stadslandbouwkas De Oude BeerDe kas waar ik was heet De Oude Beer en ligt langs de A16 in Dordrecht. Beheerder Jan gaf mij een rondleiding en liet mij zien wat er allemaal gekweekt wordt: van eetbare bloemen en groenten tot de wat bijzondere Yakon-knollen, ook wel appelwortel genoemd. In een hoek van de kas stond een grote hoeveelheid zaailingen klaar om uitgeplant te worden, waaronder heel veel verschillende soorten pepers. In een kas heb je al snel een aangename temperatuur en kun je met een beetje geluk het hele jaar rond tuinieren.

Ik was verrast door de mogelijkheden die deze vorm van tuinieren biedt. Na een tijdje voelde ik niet eens meer dat ik binnen was. Misschien is dit wel de toekomst van het volkstuinieren, met onze kille en natte zomers! Ik ging naar huis met een bijzonder plantje: het Chinese Eeuwiglevenkruid. Ik hoop dat het plantje het gaat doen in mijn volkstuin, want op deze manier wil ik ook nog heel lang en gelukkig leven…

© Susan Lambeck

De kas is regelmatig open voor bezoek en de verkoop van plantjes en oogst. Kijk op de website voor de openingstijden.

Een artikel van mij over Stadslandbouwkas De Oude Beer verscheen in het mei-nummer van Stadstuinieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s