De tuinbonen van Eleonora

on

Bij de naam alleen al word ik romantisch: Eleonora. De tuinboon die ik dit jaar zaaide. Was het ook niet de naam van de auto die Nicolas Cage in de film Gone in 60 Seconds moest stelen, als laatste en moeilijkste? Deze Eleonora zou volgens het zakje in ieder geval een gemakkelijk ras zijn: een hoge productie, glimmende peulen en een uitstekende smaak. Omdat ik elk jaar een ander ras wil telen, koos ik dit jaar voor deze mooie Eleonora.

Zaaien

Tuinbonen zaai je vanaf februari. Ze kunnen vaak wel wat vorst gebruiken. Het lag dus eerder aan mijn luiheid dat ze wat laat de grond in gingen. Ik zaaide de tuinbonen uiteindelijk begin maart voor in een bak en eind maart, toen de filmploeg van BinnensteBuiten op de stoep stond, gingen de jonge plantjes de grond in. Vanaf die dag gingen ze als een speer. Ze groeiden al snel op tot mooie bloeiende Eleonora’s.

Oogsten

Begin juni kwamen de eerste tuinboontjes in zicht. Maar helaas ook de luizen. Hoewel ik in eerdere jaren allerlei verwoede pogingen deed om ze weg te krijgen (toppen eruit knijpen, spuiten met brandnetelgier, muntplantjes er tussenin zetten en lieveheersbeestjes lokken) kocht ik dit jaar in de winkel een biologische bestrijder. Soms is het even niet anders. Gelukkig deden de planten het goed en dankzij de enorme hoeveelheid regen dit jaar, groeiden de bonen snel. Ik oogstte een vuilniszak vol prachtige bonen. Goed gevulde peulen als resultaat.

© Susan LambeckKoken

Het lekkerste vind ik tuinbonen kort gekookt in een Marokkaanse tuinbonensalade met rode ui, sla, komijn en hüttenkäse of crème fraîche. Maar misschien ontdek ik binnenkort nieuwe combinaties. Ik heb echt zin om de keuken in te duiken met deze mooie oogst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s