De moestuin in mei

on

Het duurde dit jaar bijzonder lang voordat ik écht zin kreeg om te zaaien en te planten. Voor het eerst was ik lui. In mijn moestuin begon het dus pas eind april – begin mei. Kortom: er hangen nog geen peultjes aan de planten, de tomatenplanten zijn mooi groen maar laten nog geen bloemetjes zien. Maar weet je wat ik dan denk? Al die vroege ijverige tuinders hebben straks hun peultjes al achter de kiezen, als ik de eerste verse exemplaren op mijn bordje heb. Wie wat bewaart – of een beetje langzaam is – die heeft wat!

© Susan LambeckGoed, ik ging dus keihard aan het werk in mei. Ik zaaide pompoenen en gele courgettes. Ik haalde al het onkruid tussen de tuinbonen weg, die er nog steeds zonder luizen mooi bijstaan. Ondanks de koude nachten zijn de doperwten en de peultjes aardig bijgetrokken. Waar ik heel blij mee ben, is dat mijn knolvenkel het goed doet!! Die zaaide ik dan wel extra vroeg, om te kijken of ik daarmee kan voorkomen dat hij in juni doorschiet. Ze zien er goed uit. En, ik snoeide eindelijk de appelboom. De oude boom stond al in de volkstuin voor mijn tijd. Ik weet dus niet welk ras het is, maar hij leverde vorig jaar een flinke hoeveelheid appelmoes op.

Tuinmelde

Wat zo leuk is aan de moestuin, is dat er nu na een aantal jaar steeds meer spontane zaailingen in de tuin terugkomen. Zo kocht ik ooit een plantje van de rode tuinmelde. Een mooi gewas, wat alleen nooit bij mij in de pan belandt. Zo’n rauw blaadje smaakte nergens naar en het is er dus nog steeds niet van gekomen om er wel wat mee te gaan doen. Ik houd me aanbevolen als je een goede tip voor mij hebt!

Aan het einde van de maand is bijna alles uitgeplant wat ik toch nog had gezaaid: er staan 16 (!) rode kool plantjes waarvan ik de hele straat van eten kan voorzien. Ik heb een paar rijen bieten en wortelpeterselie gezaaid. Gisteren heb ik de artisjokplantjes voorzichtig buiten gezet. Er groeit rucola, pluksla en spinazie waarvan ik tussen de middag een lekkere lunchsalade maak. De mooie maanden zijn nu echt aangebroken!

voetjes

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Kari schreef:

    Bij mij is het dit jaar de eerste keer dat ik een moestuintje heb. En ben ook redelijk laat begonnen…. maar het is zo fijn! Er staan wat foto’s op mijn blog hoe hij eruit ziet maar nog voor ik gezaaid had. Wat een vrolijke nagellak trouwens!

  2. Agnes Heller schreef:

    ik heb mijn sla, tomaten en komkommer nog in de kas staan. En heb daar met deze regen geen spijt van. Wacht op de zon voor ik ze buiten zet.Het enige zomerse gevoel krijg ik ook van jouw nagellak !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s