Salade met kidneybonen

on

Het zal je niet ontgaan zijn: het is het jaar van de boon. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Boon om de gezonde eigenschappen van bonen te promoten. Ik vind bonen altijd lekker, of het nu in een pittige chili con carne is, of in een zomerse lunchsalade.

Natuurlijk heb ik ook ieder jaar volop bonen in de moestuin. Dit jaar komen er in ieder geval tuinbonen, Franse haricots-vers, zwart-witte yin-yang-boontjes en rode kidneybonen in de tuin. Die laatsten liggen al op de vensterbank klaar, de Canadian Wonder, gekocht bij Van der Wal. Rond half mei kunnen ze de grond in. Tot de oogst eet ik ze uit pot of blik, omdat ik nu eenmaal niet kan wachten. Bovendien zal ik nooit voor een heel jaar kidneybonen kunnen kweken, want ik voorzie al dat het doppen van de boontjes een heel werkje wordt. Ik ging vorig jaar namelijk kikkererwten kweken, en dat was een heel karwei. Vandaag genoot ik in ieder geval van een goed gevulde lunchsalade, ook heerlijk als snelle avondmaaltijd.

Wat heb je nodig?

 • een zak (of grote oogst) rucola of andere groene salade
 • 1-2 frisse stevige appels
 • 2 gekookte eieren in stukjes
 • een pot of blik kidneybonen
 • eventueel een bakje fijngesneden knolselderij
 • een handvol microgreens, bv van mosterdzaad

bonensalade02Hoe maak je het?

Was de sla, schil de appel en snijd deze in stukjes. Kook de eieren hard en pel ze. Spoel de kidneybonen af onder koud water. Mix alles door elkaar en maak het af met je favoriete dressing. Ik vind een lichte yoghurtdressing er heerlijk bij.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lotte schreef:

  Hoeveel ik ook van gedroogde bonen en doperwten hou, ik teel ze niet meer zelf… Het ontbreekt me aan geduld om uren te doppen om dan nog niet meer dan 2 monden te kunnen vullen 😉
  Receptje ziet er lekker uit!

  1. susanlambeck schreef:

   Ja, daar heb je wel gelijk in. Maar ieder jaar een zo’n bonensoort zelf kweken vind ik nog wel leuk. Ik ben namelijk benieuwd hoe ze groeien en bloeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s