Nieuw kruidentuintje

on

Karren vol houten palen en schuttingen zigzagden vandaag langs elkaar heen in de bouwmarkt. We dachten even op en neer te gaan op onze vrije zondagmiddag, voor wat afdekplastic. Zullen we dan ook meteen wat balken meenemen voor een afdakje? En dan ook wat krammetjes en ijzerdraad, zodat ik mijn frambozen straks mooi op kan binden? Van het een kwam het ander. En ik kocht een tray vol kruidenplantjes, van dille en tijm tot chocolademunt en platte peterselie. Kleine plantjes zijn niet zo heel duur en het gaat het stuk sneller dan zaaien. Met een kofferbak én een aanhanger vol spullen (“nee mijnheer, verklaarde mijnheer agent, u mag zo niet rijden met die lange balken uit het raam van de auto…”) kwamen we twee uur later weer thuis.

Kruiden

Verse kruiden zijn altijd een fijne toevoeging in de keuken. Ik heb ze dan ook al jaren in de moestuin staan: mooie bieslook die ieder jaar weer opkomt, Marokkaanse munt die nu weer fris omhoog komt en een uit de kluiten gewassen salieplant. Ook de peterselie staat er nog groen en vol bij na de winter. Het nadeel is alleen dat ik vaak kruiden vergeet te plukken als ik vanuit de volkstuin naar huis ga. Een paar sprietjes bieslook, een blaadje salie, ik zou het eigenlijk naast mijn keukendeur moeten hebben.

Tussen de buien door plantte ik vandaag twaalf kruidenplantjes in een grote bak op pootjes, zodat de kat en de kippen er geen puinhoop van maken. Ik kocht mooie paarse een groene basilicum, tere bieslook, citroenmelisse voor in de thee, dille, oregano, rozemarijn, tijm en koriander. De chocolademunt gaat in een pot op het terras. Zo verplaats ik een stukje moestuin naar mijn huis. Je hebt niet altijd een groot perceel nodig om te moestuinieren. Ook een paar potjes op het terras kunnen je al de vreugde geven van verse, geurende gewassen. Ik verheug mij al op rozemarijn voor op de barbecue, heerlijke koriander voor de curryschotels en munt door een zomerse salade. Nu nog een paar graadjes erbij.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nicky schreef:

  Heerlijk, zo’n kruidenplaatsje dicht bij het huis. Dat is het enige vanuit de moestuin dat ik volgend jaar ook wat dichter breng! Of wanneer het terras klaar is..

  1. susanlambeck schreef:

   Ik heb net een nieuw terras ja, dus vandaar!

 2. Leuk artikel! Goed idee om kruiden te gaan kopen om dicht bij huis te hebben. Zal ik volgende week ook eens doen 😉

  1. susanlambeck schreef:

   Let nog wel even op de nachtvorst!

 3. yristie schreef:

  Super inspirerend werk

 4. gouweleeuw schreef:

  Is altijd leuk je eigen kruiden kweken , ik ben dit jaar begonnen en gelijk een moestuintje aan gelegd.

  1. susanlambeck schreef:

   Leuk! En met het zonnetje erbij lekker genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s