Omelet met zevenblad en spinazie


Wildplukken is de laatste jaren enorm in opkomst. Ik zag ooit een geweldige documentaire (ja, heel jammer dat ik de titel niet meer weet) waarin een man elke dag ging wandelen. In zijn rugzak zaten altijd een kom, een vork en een flesje dressing. Overal waar hij kwam, plukte hij een verse, wilde salade bij elkaar. Mooi is dat, als je zo uit de natuur kunt eten en zelfvoorzienend kunt zijn.

Zelf ben ik nog steeds geen wildplukker. Ik ben er een beetje huiverig voor. Hoe weet ik nu dat ik echt pluk wat ik denk dat ik pluk? En hoe schoon is het nog aan de rand van de stad, waar de HSL voorbij raast en massa’s mensen hun viervoeters uitlaten? Ik durf het nog niet zo goed dus. Maar gelukkig groeit er in de moestuin ook wel eens wat. Ik begin dus maar voorzichtig, met brandnetels voor de soep en zevenblad in mijn omelet. Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd en dat is niet zo raar: in onze volkstuintjes groeit de vaste plant weelderig. Ik probeer ‘m in toom te houden, maar ook genoeg te laten staan, want de plant bevat heel veel voedingswaarde, waaronder magnesium. Goed voor mijn verkrampte kuitspieren. Bovendien komen er prachtige, tere witte bloemschermen aan!

Vierluik wildplukomelet

Na een ochtendje zaaien en schoffelen is een omelet met wat zevenblad en spinazie uit de winterkas snel gemaakt. Een heerlijke snelle lunch uit eigen tuin. En met de eitjes van mijn eigen kippen ook nog eens volledig zelfvoorzienend. Kijk, ik hoef er niet eens een eind voor te wandelen!

Omelet met zevenblad en spinazie

  • 2 eieren
  • twee flinke handen vol spinazie, fijngesneden
  • een handje zevenblad, fijngesneden
  • een eetlepel griekse yoghurt
  • gemalen komijn
  • olijfolie

Was en snijdt de spinazie en zevenblad fijn. Roerbak deze kort in een klontje boter. Strooi er de gemalen komijn over, naar smaak. Mix de eieren goed met de lepel yoghurt, voeg eventueel wat peper en zout toe. Voeg de eieren toe aan de groente en draai het vuur laag. Laat het ei langzaam stollen. Een restje spinazie/zevenblad smaakt er nog heerlijk bij met een scheutje olijfolie erop.

Ga jij wel eens wildplukken? Deel gerust je tips hieronder!

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. simone schreef:

    Hoi Susan,
    Rond deze tijd groeit het plantje muur in mijn moestuin altijd heel weelderig. Als je het oogst net voor de bloemetjes heb je een heel fris en knapperige toevoeging in een salade. Misschien ook lekker bij zevenblad (welke ik gelukkig heb kunnen weren uit mijn tuin;) )
    Groetjes Simone

  2. susanlambeck schreef:

    Hoi Simone, muur kom ik wel eens tegen in de moestuin, maar niet zo heel veel. Ik weet dat je het kunt eten, maar ik heb mij er nog niet aan gewaagd!

  3. Anoniem schreef:

    Van zevenblad kun je ook een zalige pesto maken!!

    1. susanlambeck schreef:

      Ja, dat staat hoog op mijn lijstje om binnenkort eens te maken!

  4. Als je het leuk vindt … kom met ons mee wildplukken op 14 mei! Kijk op Moeskersmoestuin.blogspot.nl voor details. Lijkt me leuk om ook ervaringen over het moestuinieren uit te wisselen! groetjes, Clarien

    1. susanlambeck schreef:

      Hoi Clarien,

      Wat een leuk blog heb je! Ik moest erg lachen om jouw stukje over het Gooi. Leuke jurkjes hoor šŸ˜‰
      Ik heb je blog bewaard. Op 14 mei zit ik ergens in een tent in Limburg, maar ik ga je blog in de gaten houden!

      groetjes,
      Susan – Moestuinmoeder

  5. Suzanne schreef:

    Ik herken mijzelf erg in dit verhaal. Het wildplukken trekt mij erg aan, maar ik ben er nog wat huiverig voor. Bij mij komt dat vooral doordat ik er gewoon te weinig vanaf weet (ik kom nog niet verder dan brandnetels en paardenbloemen).
    De zevenblad ga ik eens testen want dat groeit hier ook in mijn tuin volgens mij.
    Misschien maar eens een boekje kopen en op pad gaan hier in de buurt. Leuk uitstapje met de kids.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s