De schijf van vijf


De schijf van vijf van moestuinmoederHet zal je niet ontgaan zijn, er is een nieuwe Schijf van Vijf. En ook alle ophef over de samenstelling van het advies van het Voedingcentrum heb je waarschijnlijk gezien en gelezen. Daar ga ik mij niet over uitlaten. Ik ben geen voedingsdeskundige en leef met het motto: eet gevarieerd en van niets te veel. Wat ik wel leuk vind, is om even te kijken hoe die schijf van vijf terugkomt in mijn moestuin:

 1. groente en fruit. Dat is een inkoppertje: ik kweek elk jaar zoveel mogelijk soorten bladgroenten, knollen, wortels en bonen. Het fruit is nog iets ondervertegenwoordigd in de tuin, maar ik heb in ieder geval appels, bramen en frambozen. Sinds ik een moestuin heb, eet ik veel meer groente dan vroeger.
 2. Brood, graanproducten en aardappelen. Brood eet ik niet zoveel, maar des te meer muesli, havermout en aardappelen. In de moestuin ruim ik elk jaar een perceeltje in voor aardappelen en sinds ik ze zelf teel, eten we ze ook steeds liever. Van verse roseval tot paarse vitelotte noir, je eigen aardappelen verbouwen is echt geweldig! We zijn echte aardappeleters geworden (en ja, dan het liefst verse frietjes…).
 3. Zuivel, noten, vis, vlees, peulvruchten en ei. Logisch dat ik dat niet allemaal in de moestuin heb staan, maar met peulvruchten kom ik een eind. Ik zet heel graag pronkbonen in mijn tuin, die weinig ruimte in nemen en je lang kunt bewaren. Vorig jaar kweekte ik zelf kikkererwten, leuk om een keertje te doen. Eieren zijn hier volop van mijn kippen, vlees haal ik bij een boerderijwinkel. Noten moet ik helaas kopen; ik heb wel eens hazelnoten in mijn tuin gehad, maar de oogst was erg matig…
 4. Smeer- en bereidingsvetten. Ik gebruik meestal olijfolie, maar uiteraard komt die uit de winkel. Kuipjes margarine heb ik in de ban gedaan, wij smeren hier dagelijks met roomboter. Veel lekkerder en het geef minder plastic afval.
 5. Drank. Ai, daar hebben we een teer puntje. Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je dat ik graag een Belgisch biertje drink. Ik heb onlangs ook zelf bier gebrouwen en vorig jaar maakte ik zelf rabacello. In mijn moestuin groeit wel heel veel munt voor verse thee, dus misschien maak ik daarmee weer iets goed? Een andere optie is natuurlijk om te verhuizen, want over de grens mag bier wel elke dag!

Heb jij nog een leuke tip voor de moestuin? Plaats ‘m gerust!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Gien van het Voedingscentrum schreef:

  Hartstikke leuk te zien hoe je bezig bent de Schijf toe te passen met onbewerkte producten die je vers voor handen hebt! Erg stimulerend!

 2. gouweleeuw schreef:

  Ja maak van bramen een lekker siroop of andere fruit soorten, ik maak kweek ook zelf mijn groenten en fruit is echt heerlijk. Noten haal ik van de markt, eieren van de boer, en de melk, kaas van de markt en brood bak ik zelf.En ik heb 1 zak afval per jaar.

  1. susanlambeck schreef:

   Klinkt goed! En 1 zak afval per jaar vind ik heel erg knap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s