Haast

on

De meeste mensen zullen er niet zo van genieten: boodschappen doen op zaterdagochtend. Terwijl het natuurlijk heel lekker is om langzaamaan wakker te worden met een kopje koffie, vind ik het juist gezellig, dat boodschappenrondje. Op zaterdagochtend toeren manlief en ik samen rond. We luisteren in de auto naar de radio, we kletsen in alle beslotenheid zonder onze jongens over vertrouwelijke zaken, we kijken hoe het leven in de stad zich ontvouwt. We doen ons rondje door de supermarkt en rijden daarna vaak door naar een boerderijwinkel voor vers vlees. Soms steken we de grens even over om op ons gemak een paar Belgische biertjes uit te kiezen. Sinds afgelopen weekend weet ik waarom ik het zo waardeer. Ik besefte dat ik al heel lang geen haast meer had gehad.

© Susan Lambeck 2016

Mijn vader had er een bijzondere uitspraak over, toen hij nog leefde. “Je bent maar één keer snel geweest, en dat was bij je geboorte”, zei hij herhaaldelijk tegen mij. Ik weet niet hoe lang of kort de bevalling duurde, maar ik kwam drie maanden te vroeg ter wereld. Had ik er zo’n haast mee om de wereld te komen ontdekken? Ik denk het. Maar het klopt dat ik daarna nooit de snelste ben geweest. Ik ben altijd als laatste klaar met eten. Als iedereen al in de auto zit, ben ik nog mijn laatste spullen aan het pakken. Ik kan best een paar kilometer hardlopen, maar ik zal nooit de snelste zijn. Desondanks ben ik zelden of nooit te laat: ik haal altijd mijn deadlines, omdat ik simpelweg een hekel heb aan haast.

Haast is een van de grootste dwalingen van deze tijd. Haast is in het laatste decennium van de 20ste eeuw verworden tot een statussymbool. Wie geen haast heeft, stelt niets voor; is maatschappelijk niet belangrijk. Niet alleen zakenlieden hebben haast, maar ook kinderen rennen uit school naar vriendjes, sportclubs, muzieklessen en ander sociale bezigheden (Dagelijksegedachte.net)

Ik vind het heerlijk, een leven zonder haast. Ik hoef mijn groenten niet deze week te zaaien of mijn plantjes af te dekken voor een vroege oogst. Dan eet ik mijn aardbeien maar een paar weken later. Ik hoef niet bij alle evenementen te zijn. Ik hoef niet in de laatste mode te lopen. Ik werk genoeg om fijn te kunnen leven. Ik heb geen haast om nog iets van min leven te maken, want ik heb al zoveel mooie herinneringen. Dus toen ik onlangs een verkeersboete op mijn mat had liggen, begreep ik er niets van. Waarom had ik die dag in godsnaam zo’n haast..?!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. myx0r schreef:

  Wat een herkenbaar stukje! Ik weet nog goed mijn eigen aha!ast-erlebung… Ik was ergens begin 20 en liftte met wat mensen mee naar een festival in België. Al mijn vrienden waren daar al, maar wij waren later vertrokken, hadden een trage auto, maakten veel stops en kwamen toen ook nog vast te staan in een file. Aaahhh! Ondertussen had ik natuurlijk contact met mijn vrienden die op de camping probeerden een plekje voor me vrij te houden. Maar hoe langer het duurde hoe lastiger dat werd en ze wilden eigenlijk ook wel gewoon alvast het festivalterrein verkennen. Ik zat op hete kolen! We wisselde wat van rijbaan, haalden één auto in (yesss!) maar kwamen toen weer vast te zitten achter een vrachtwagen. En op die vrachtwagen stond heel groot geschreven “GEEN HAAST. Je komt er wel.”. Boem! Die kwam binnen. En vanaf dat moment heb ik er een regel van gemaakt me niet meer te haasten. Natuurlijk, af en toe is het even nodig om een tandje bij te zetten of trap je toch weer in die valkuil, maar over het algemeen leef ik een leven zonder haast. En dat is inderdaad… heel fijn!

 2. JvdB schreef:

  Fijn dat je in staat bent de haast buiten de deur te houden, geholpen zoals blijkt door je karakter. Leuk stukje.

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel! Fijne, rustige dag gewenst 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s