Zaaien

on

“De paprika’s staan al zo hoog”, vertelt hij mij trots, terwijl zijn vingers een afstand van een centimeter of acht aangeven. “En de tuinbonen staan daar”, wijzend naar een met vliesdoek afgedekt stuk grond. Na een eindeloze winterslaap sta ik weer eens in de volkstuin. De temperatuur ligt net iets boven nul. Op een enkeling na is het er nog stil. Maar die bloedfanatieke tuinders, die met allerlei kunstgrepen hun gewassen denken te forceren tot een vroege oogst, daar kan ik die dag niet omheen. Moet ik misschien toch maar beginnen dan?

zaaien in de moestuinIk ben een slordige tuinder. Ik duw wat stekgrond in bakjes, ik strooi er ongecoördineerd wat zaad overheen, druk het wat aan en sproei er af en toe wat water overheen. Meestal gaat dat goed. Het mooist zijn eigenlijk de spontane zaailingen die gewoon ergens zichzelf tevoorschijn toveren. Bijna alles komt op. Maar nu ik dan toch een bakje met peperzaad heb staan, wat het licht nog steeds niet wil zien, sla ik aan het twijfelen. Toch maar eens wat meer aandacht aan besteden?

Maar ik draai mij nog maar een keer om, de wortelpeterselie moet immers pas in april de grond in. Al die haast is nergens goed voor…

Aldus geschiedde. De zaden liggen klaar op maand gesorteerd in mijn kistje. Oude zaden zijn de compostbak ingegaan. Nieuwe zaden opgehaald. En – ik voel mij een beetje heksig – ik heb de biologisch-dynamische zaaikalender geraadpleegd! Zo zie ik vandaag dat het volgens de maanstand een uitstekende dag is om wortelgewassen te zaaien. Maar ik draai mij nog maar een keer om, de wortelpeterselie moet immers pas in april de grond in. Al die haast is nergens goed voor. Moestuinieren is geen wedstrijd en doe je voor jezelf.

Mijn nieuwe zaden van dit jaar zijn:

 • Paarse spruitbroccoli – Purple Sprouting Early
 • Rode kool Drumhead 
 • Taisai Choy Chinese kool
 • Halflange Wortelpeterselie
 • Turkse spinazie – Riccio America
 • Bladcichorei Palla Rossa
 • Rode kidneybonen Canadian wonder
 • Knolvenkel Fino
 • Bosuien Witte van Lissabon
 • Tuinbonen Express sel. Eleonora

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marjolein Usi schreef:

  Nee, moestuinieren is geen wedstrijd,maar het is wel verstandig om niet te veel ineens te moeten doen. Heb tot nu toe alleen prei (lange groeiperiode) pepers, paprika’s, en aubergine voorgezaaid.

  1. angela263 schreef:

   Ik heb nu dit jaar voor het eerst een koude kas, het scheelt bijvoorbeeld vandaag een 2 a 3 graden met de buiten temperatuur. Kan ik daar mijn aubergines voorzaaien of is het beter om dit op de vensterbank te doen?

   1. Pauline Hermans schreef:

    De koude bak is te koud hoor. Bij mij staan ze op de vensterbank. Half mei kunnen ze pas in de koude bak of een andere beschutte zonnige plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s