Kelderkost

on

Zodra de eerste sneeuwvlokken op de buienradar verschijnen, beginnen mijn jongens te zuchten: “raakten we maar een keer echt ingesneeuwd. Dat zou echt awesome zijn!” En altijd haak ik daar op in door te zeggen dat ik er niet op zit te wachten. Hoe zou ik in godsnaam op mijn werk moeten komen? Ik ben een held op sokken als ik met mijn auto over gladde wegen moet. Maar ik ben nooit bang dat we zonder eten komen te zitten. Tenslotte kun je echt wel een weekje of twee zonder supermarkt.

foodsharing besparen consuminderen

Iedere zaterdag halen we voor bijna honderd euro aan boodschappen voor ons gezin van vier. En elke week klaag ik weer dat we het niet kwijt kunnen in de kelderkast. Dat komt niet omdat we dingen halen die we niet opeten. Er staan gewoon potten vol bonen, linzen en meel opgeslagen, te niksen. Te wachten op een nieuw recept, of op die gruwelijke sneeuwbui die nooit komt. Hoogste tijd dus om de kelderkast eens helemaal leeg te koken en lekker te besparen, dacht ik vorige week. Ik begon aan een Dooms Day Preppers menu, zonder er tegen mijn gezin veel woorden aan vuil te maken. Ik vrees dat ze meteen denken dat er niks lekkers meer op tafel komt. Ik heb dus eindelijk weer eens mosterdzaad gezaaid: de verse, groene blaadjes smaakten vanmiddag heerlijk in een wrap met een restje rosbief (en een lik mayonaise). Gevulde wraps, linzensoepen en stoofpotten zijn ideale gerechten om restjes weg te werken.

Heb je een potje zelfgemaakte jam over? Eieren uit eigen achtertuin? Ben je geen wijndrinker, maar heb je nog een flesje staan van het laatste feestje? Of teveel pakken rijst ingeslagen? Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Via FoodSharing kan je overgebleven boodschappen aanbieden en/of bij elkaar ophalen.

Je hebt vast ook wel potten en blikken eten in je voorraadkast, die weg staan te kwijnen. Een beter alternatief voor de kliko is natuurlijk om het weg te geven (zo kregen wij een pak griesmeelpudding van vrienden, de jongens smulden ervan!). Een ander idee is FoodSharing: hier kun je je overgebleven boodschappen aanbieden, ruilen en afhalen. Op een aantal plaatsen in het land staan zelfs foodsharing-kasten in buurtcentra. Een geweldig idee, vind ik.

Ik verheug mij al op het weekend. Ik ga sowieso weer eens zelf popcorn bakken, lekker en gezond. En omdat we bier aan het maken zijn, komen we daarmee het weekend ook wel door…  Laat het maar lekker gaan stormen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s