De Winterkas

on

Hier word ik altijd vrolijk van: creatieve ideeën, aparte ontmoetingsplaatsen en hergebruik van bestaande (oude) gebouwen. Een grote Winterkas op het plein van universiteitsterrein De Uithof fungeert bijvoorbeeld als ontmoetingsplaats om te brainstormen over duurzame projecten. Of neem de teler die zijn kassencomplex in Almere omtoverde tot volkstuintjes onder glas: indoor tuinieren voor iedereen. Wijkbewoners huren een overdekt volkstuintje waar ze het hele jaar rond exotische gewassen kweken. Een uitkomst als je geen zin hebt in een winterslaap.

Winterslaap: ik heb mijn wekker op eind maart gezet. (Loesje)

Mijn eigen winterkas ligt er meestal verlaten bij. Hij is ook echt te klein hoor, om als lokale ontmoetingsplaats in te zetten. Hoewel daar trouwens een leuk initiatief voor is opgericht: Hoffice. Binnen dit creatieve concept deel je met elkaar een dag een werkruimte. Dat kan van alles zijn: iemands woonkeuken, een huiskamer of kantoor-aan-huis. Naast de mogelijkheid om te netwerken, kun je gratis een aantal uur werken bij iemand thuis. De ruimte is er immers al en de verwarming brandt toch. Hoe slim en duurzaam is dat?!

foto's moestuinMaar even terug naar mijn eigen winterkasje. Eind vorig jaar bedacht ik dat het zonde was om mijn kas in de wintermaanden leeg te laten staan. Nu is er op het volkstuincomplex ook niemand te zien, iedereen is nog in de winterslaap. Ik gooide dus eind november nog maar wat zaadjes in de grond: radijsjes, mini-kropjes sla en spinazie. Ik vulde de gieters met regenwater, zodat het in de kas wat op kon warmen. Door je kas in de winter te gebruiken, heb je in ieder geval een reden voor een extra wandeling of fietstochtje. Raak je meteen je wintervet een beetje kwijt. Hoewel de plantjes niet tegen de klippen op de kas uitgroeien, heb ik inmiddels toch een schaal met spinazie kunnen oogsten. Heerlijk in een salade met kikkererwten, tonijn en avocado. En hoewel het tergend traag gaat, de radijsjes zijn onderweg. Als de temperaturen weer gaan stijgen, krijgt de sla er vast ook zin in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s