Sudderjaar


Vanmorgen las ik met veel plezier een nieuw artikel van Jamie. Nee, niet die Britse kok. Jamie is een ex-collega van mij die inspirerende artikelen schrijft vanuit haar praktijk als wandelcoach. Het artikel van vandaag raakte bij mij de juiste snaar, waar ik haar erg dankbaar voor ben! In Niet denken maar sudderen beschrijft ze op levendige wijze hoe je om kunt gaan met je twijfels, verlangens en loopbaanvragen. Volgens Jamie is het goed om je (loopbaan)wensen een tijdje als een stoofpotje te laten sudderen: af en toe een nieuw ingrediënt toevoegen, maar vooral ook het de tijd geven om op smaak te komen. Dat laatste klinkt heel verleidelijk, maar te lang sudderen maakt het vlees ook taai, aldus Jamie. En dat is precies waar ik mee worstel. Moet ik niet eens een nieuwe opleiding gaan doen? Vast op zoek naar een andere baan voordat mijn contract afloopt? Moet ik niet eens wat meer gaan netwerken? Of…? Mijn ongeduldige ik stak de kop op.

SudderjaarHet zit namelijk zo: naast het moestuinmoederen heb ik op dit moment twee stapelbanen: een klein tijdelijk contract en freelance werkzaamheden. Al een tijdje zorgt dat voor gevoelens van onrust. Terwijl ik mij thuis begin te voelen in mijn baan, loopt mijn contract aan het einde van dit jaar af. En hoewel mijn leven als freelance tekstschrijfster prachtig groeit en bloeit, kan ook die motor natuurlijk zomaar stil vallen. Bovendien, over motoren gesproken: ik heb inmiddels al heel wat kilometers op de teller, dus af en toe begin ik mij al een oldtimer te voelen. Daarbij komt dat ik al eens aan de kant ben gezet (lees: ontslag) en mijn motor een keer flink oververhit is geraakt (lees: burnout). Ik rijd dus niet meer elke dag in de vijfde versnelling, maar wil wel nog een tijdje langs mooie plekken blijven toeren. Tegelijkertijd worden de regels voor oldtimers steeds strenger, raken ze uit de gratie en worden ze ingehaald door snelle, hybride auto’s…

Vertel je ongeduldige ik dat de tijd tussen jouw bewuste acties, de onbewuste suddertijd, van grote waarde is voor je loopbaan. Vertrouw daarop. (Jamie Nederpel Coaching)

Vanmorgen besloot ik: ik geef mijzelf een sudderjaar. Betekent dat dat ik helemaal geen plannen heb? Het tegendeel is waar. Ik werk lekker door, maar gooi zeker mijn loopbaan niet om en begin ook niet aan een veeleisende opleiding. Misschien volg ik wel een paar goede workshops terwijl ik mijn voelsprietjes overeind houd. Op tuingebied sputter ik natuurlijk ook gewoon door: ik zet mijn moestuin dit jaar weer vol met heerlijke groenten, maar ik heb ook een aantal meters uitgeleend om te voorkomen dat ik de bocht uit vlieg. En de eerste reisplannen staan op stapel: een lang weekend naar Valencia en met het gezin naar Schotland (hopelijk in onze oude Jaguar!). Tenslotte wil ik dit jaar blijven hardlopen, maar als de motor het even niet doet, vervang ik mijn sport door yoga. Ik wens je een heerlijk sudderjaar: geduldig en met veel smaak!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mariëlle schreef:

  Geweldig Susan hoe jij zo heerlijk smakelijk naar je leven kan kijken! Sudder ze.

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel Mariëlle! X

 2. smultuinclaudiareina schreef:

  Hoi Susan,

  Ken je 365 dagen succesvol van Arjan Vergeer en David de Kock? en hun boeken en webinars op youtube? Die hebben mij op het juiste spoor gezet. Ook een soort sudderen.

  Claudia Reina http://www.smultuin.nl

  1. susanlambeck schreef:

   Ja Claudia, die ken ik! Ik volg ze wel eens op Facebook.

 3. Ingrid van Dijk schreef:

  Mooi beschreven, Susan. Zelf hou ik er ook erg van om het ritme van de seizoenen te volgen – moet jij ongetwijfeld ook kennen als moestuinmoeder – en zo contact te houden met wat er in me leeft en zich aan het ontwikkelen is. Een mooi boek hierover is ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt; misschien iets voor jou?

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel voor je tip Ingrid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s