Asperges in december


Tja, het lijkt er nu wel echt op: ons klimaat is aan het veranderen. De aarde warmt op, de natuur is de kluts kwijt. De eerste Oost-Indische kers groeit alweer in mijn moestuin. Het onkruid is zelfs helemaal niet gestopt met groeien. De eerste brandnetels verschijnen met hun frisse groene blaadjes boven de grond, lekker in de soep! En nu de kerstdiners achter de rug zijn en de familie uitgezwaaid is, had ik weer tijd en zin in een klein rondje door de volkstuin.

asperges in decemberInderdaad, daar stonden ze dan: de ene fier en languit met z’n kopje naar de grijze hemel, de anderen nog twijfelachtig net boven de grond: de groene asperges die ik een paar jaar geleden heb gezaaid. Dit voorjaar kon ik er voorzichtig al een paar keer van oogsten. Aspergeplanten hebben een paar jaar de tijd nodig om tot volwassenheid te komen. Nu heb ik dus lange pubers in de moestuin, die ook in december zichzelf laten zien. Wonderlijk, hoe de natuur zich niks aantrekt van moestuinkalenders. Heb je zin om te groeien? Vooruit met de geit!

Aspergekweker Jos Huijbers van Aspergehof in Mierlo kan zijn ogen nog steeds niet geloven. Maandag kon de kwekerij veertien kilo aan asperges steken. “Naar mijn weten is dat nog nooit in december gebeurd”, aldus Huijbers. (Bron: Omroep Brabant)

Met een handjevol winterasperges sukkelde ik nog wat door mijn volkstuin. Hoewel er nog niet veel te doen is, is er verrassend veel te zien als je er de tijd voor neemt. Een lieveheersbeestje zit verstopt in de lavendel, een afgekloven maiskolf herinnert mij aan de vogelplaag. Niet vergeten om nog wat verse laurierblaadjes te plukken voor in de stoofschotel en soepen. En terwijl ik net besluit om naar huis te gaan, breekt de zon door. Wat een cadeautje was dat. Een lange schaduw fietst voor mij uit naar huis. Intens tevreden.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. elizabeth schreef:

    Toch leuk om de asperges te zien verschijnen ondanks het feit dat het december is … 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s