Zelf bier brouwen

on

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje: een keer zelf bier brouwen. Sinds twee jaar ben ik een bierliefhebber geworden, en dan heb ik het niet over de pilsjes die je achterover slaat tijdens een festivalletje. Ik heb het over bijzondere bieren, vaak lokaal gebrouwen, lekkere frisse blondjes, Tripels en zeldzame Trappisten. En omdat ik om mij heen zag dat steeds meer mensen zelf bier brouwen, wilde ik wel eens testen of ik het ook kon!

zelf bier brouwenOm bier te brouwen heb je graan, water, gist en hop nodig. Nu zou het natuurlijk mooi zijn als je zelf naar de molen fietst en je eigen hop verbouwt in je moestuin. Maar er zijn grenzen aan mijn kunnen! Dus toen ik bij de plaatselijke Hema een bierbrouwpakket vond, sloeg ik mijn slag.

Als je havermout kunt koken, kun je bier brouwen, stond er op de doos gedrukt. Dan moet het lukken…

En zo geschiedde. Op een rustige zondagmiddag togen we aan het werk, manlief en ik. Want hoewel het moet kunnen in je eentje, kun je maar beter mijn z’n tweeën zijn. Bier brouwen is een secuur werkje. Met de handleiding van de Brooklyn Brew Company paraat, een paar schone pannen, een zeef en de inhoud van het pakket waren we een goede middag zoet. Temperatuur bijhouden, op tijd het gas erop én terug, goed roeren en vooral alles heel goed ontsmetten. Kleine tip: je hebt niet genoeg aan één pan van 6 liter; wij gebruikten drie grote pannen. Ook was een grotere zeef handiger geweest. Verder konden we met de inhoud van het pakket goed uit de voeten en de Nederlandstalige handleiding op internet was duidelijk genoeg.

Een pan havermout koken is een stuk gemakkelijker. We slaakten echt een zucht van verlichting toen het brouwsel in de fles zat om te gisten. Maar hoe leuk is dat, als je na zes weken dan je eigen Belgisch Blond kan proeven. Het is nog geen topbier geworden, maar het smaakt naar meer. Ons tweede brouwpakket – dit keer van de Xenos – ligt al klaar voor een nieuwe brouwmiddag!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jij moet echt eens naar de brouwmarkt in Almere! Daar heb je zo veel leuks voor het brouwen van bier, wijn, wecken enz enz enz!

    Bier brouwen is ook gewoon heel erg leuk, het was een examen onderdeel tijdens mijn opleiding.

    1. brugesvegan schreef:

      De brouwmarkt in Almere is inderdaad een aanrader. Ik heb er veel weckmateriaal gekocht (en hun webshop is ook heel goed!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s