De zevende jas


foto(9)“Waar heeft u dat jasje vandaan?’ vroeg de grote, blonde vrouw in De Bijenkorf. Ik schatte haar zo van mijn eigen leeftijd, misschien een jaartje of wat ouder. Terwijl ik stond te draaien en te twijfelen voor de spiegel, wees ik naar het rek: “Recht vooruit”, en ik noemde een duur merk. “Echt een mooi jasje”, sprak ze bewonderend toe, terwijl haar ogen bleven rusten op het soepele, grijze kalfsleer. Mmm, dacht ik, misschien moet ik het toch maar kopen. Tenslotte is het voor de helft afgeprijsd. En leer blijft altijd mooi. Mijn oude, zwarte leren jas is nu wel echt aan vervanging toe, na vijftien jaar. En de kleur grijs, die past immers overal goed bij. Ik probeerde de aanschaf voor mezelf te verantwoorden, maar eigenlijk was het idioot. Voor dit bedrag moet ik zeker twee weken werken. Ik gaf het jasje aan de leuke mevrouw en moest stiekem een beetje lachen toen haar man tegen haar zei: “Maar schat, voor dat jasje moet je wel heel slank zijn…”

In de afgelopen jaren heb ik flink bezuinigd op kleding. Ik ging naar ruilavondjes, kocht tweedehands of trok gewoon weer hetzelfde aan als vijf jaar geleden. Een glimlach is het mooiste dat je kunt dragen, zo houd ik mezelf voor. Juist zo’n capsule wardrobe zorgt voor meer rust en overzicht, bedacht ik een tijdje geleden. En terwijl de Nederlandse vrouw gemiddeld 63 kledingstukken in de kast heeft hangen, waarvan zes jasjes, denk ik dat ik daar onder zit (nou ja, maar een klein beetje dan). Tot vandaag.

Consuminderen? Ik noem het gewoon consu-beteren! Alleen kopen wat je echt mooi vindt en daar jaren van genieten…

Een paar kledingrekken verderop kwam ik het gezellige stel weer tegen. “Ik vond het toch te duur”, zei ik. “Hij zat me toch te krap”, antwoordde zij. Ondertussen had ik een prachtig groen leren jasje aan, waar zij ook meteen op viel. “Je mag ‘m best even passen, bood ik haar aan.” Het exemplaar zat ons beiden als gegoten. Ze was blijkbaar toch niet zo fors als haar man zei. Jammer voor haar vertrok ik ermee naar de kassa. Hoogste tijd om mijn kast weer eens op te ruimen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s