Tomatenjaar

on

Gisteren las ik een opmerkelijk artikel. In een interview met topkok Alain Passard werd namelijk gesteld dat een tomaat uit de kas minder gezond is dan een tomaat uit de tuin. Nu heb ik vroeger met succes tomaten in de achtertuin gekweekt, maar sinds ik een kas heb, zet ik de planten natuurlijk daar in. Stukken warmer en droger. De kop van het artikel dekte echter niet helemaal de lading. Het ging namelijk over de tomatenteelt die op professionele schaal het hele jaar door plaatsvindt. En dat gebeurt blijkbaar niet in de grond.

Een tomaat in een tuin groeit vijf à zes maanden, terwijl hij in de kas al na vijftig dagen geplukt wordt. Dat kan niet goed zijn. (Alain Passard in NRC DeLuxe)

Terwijl ik elk jaar mijn tomatenplantjes verwen met verse grond en zelfgemaakte compost, groeien op grote schaal gekweekte kastomaten op steenwol! Juist ja, dat spul dat je dak of vloer uitstekend isoleert. Ik weet niet of het precies hetzelfde jeukende Rockwoolspul is, maar gek klinkt het wel, toch? Want waar zijn dan de beestjes, de compost, de voedingsstoffen? Ik denk dat ik nu wel weet waarom de tomaten uit de supermarkt niet zo lekker smaken als mijn eigen kastomaatjes…

zelf tomaten kweken

Afgelopen jaar kweekte ik elf verschillende soorten tomaten. Het plezier van je eigen groente en fruit kweken,  is dat je steeds weer nieuwe soorten, kleuren en smaken op je bord terug kunt vinden. Heerlijk experimenteren dus. Ik zaaide pomodori van zaad dat ik uit Venetië meenam, ik kreeg zaden van Daps Seeds en en passsant stuurde Sprout of the Box ook nog piepkleine, maar oersterke tomatenplantjes op. Mijn kas was eigenlijk een beetje te klein voor de hoeveelheid planten, of mijn enthousiasme was te groot. Uiteindelijk zette ik alle overgebleven tomatenplanten op een zonnige plek voor de kas, waar ze mij toch nog een aardige opbrengst gaven. Mijn favorieten van 2015 waren:

  • Zluta Kytice: een geweldige opbrengst aan zoete, gele minitomaatjes.
  • Debarao Pink: een roze, ovaalvormige zoete tomaat.
  • Cocktail tomaatjes van Sprout of the Box (helaas stond er niet bij vermeld welke soort het is).

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Martien schreef:

    Wat leuk Susan, hoe meer mensen dit weten hoe beter. Heb toevallig vorige maand een blog geschreven over plofgroente omdat het mij ook zo verbaast. Als je het wilt lezen http://www.gezondtijd.com/blog/plofkip-plofgroente
    Voor mij een reden om vaker biologisch te kiezen, ik weet waarom het duurder maar ook gezonder is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s