Aardappeleters

on

Mijn jongens waren lange tijd niet de meest enthousiaste aardappeleters van de wereld. Ja, in de vorm van versgebakken frieten of partjes gebakken piepers stouwen ze met gemak aardig wat kilo’s naar binnen. Drie keer mayonaise erbij en je hoort ze niet. Als ik aardappels in de moestuin poot, is de eerste vraag dan ook meestal: kun je er lekkere friet van bakken? Daarom staan er meestal Frieslanders in de tuin; die zorgen voor flinke aardappels. Naast de friet verschijnt er ook wel eens een kwak aardappelpuree op hun bord. Meestal maken manlief en ik puree als: 1. De oude aardappels de emmer bijna uit klimmen 2. Als we na een drukke werkdag niks anders kunnen verzinnen. En dan had je het meestal wel gehad met de aardappels.

Paarse aardappels 4 maal

En toch, sinds kort koken we regelmatig aardappels met jus, niet helemaal zonder aanleiding. Een keer in de week komt Schoonvader tegenwoordig een vorkje mee prikken. Nu was hij al geen grote keukenprins, maar sinds we hoorden dat hij er tegenop zag om dagelijks voor hemzelf te koken, mantelzorgen wij dus een uurtje per week in de keuken. En zoals veel mensen op leeftijd, houdt ook hij van rechttoe-rechtaan Hollandse pot. Zoals grote gekookte aardappels met jus.

Volgens onderzoekers zijn er verbindingen gevonden in paarse aardappelen die mogelijk kunnen helpen bij het doden van darmkanker stamcellen en de uitzaaiingen beperken. (PlattelandsPost, september 2015)

We zijn dus echte aardappeleters geworden, mede door de emmers vol met piepers die ik ieder jaar uit de moestuin opgraaf. Als je een moestuin hebt, hoe klein die ook is, is het telen van aardappels echt een aanrader. Omdat ik genoeg grond onder mijn voeten heb, heb ik het nooit geprobeerd, maar je kunt ook aardappels laten groeien in hoge bakken en aardappeltorens. Meestal zet ik twee soorten aardappels in mijn volkstuin. Zo kweekte ik al Frieslanders, Roseval, Rosagold en afgelopen jaar de Vitelotte Noir. Een bijzondere aardappel, deze laatste. Met z’n ribbelvorm en donkere schil zou je ze in de winkel misschien niet zo snel in je mandje doen, maar voor een keertje is het leuk. De paarse friet en chips leverden hier aan tafel verbaasde blikken op. Zoonlief nam zelfs een foto (néé, fotografeer jij nou je eten! riep deze Instagrammende Moestuinmoeder meteen.). Alleen Schoonvader heeft de paarse aardappels gemist. En dat is misschien maar goed ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s