Zelf rabarcello maken

on

Het is dat ik zo’n grote volkstuin bezit, anders hadden er echt niet zoveel rabarberplanten in gestaan. Na twee keer een bakje rabarber met vanillevla trekken mijn gezinsgenoten hun neus ervoor op. En zelf ben ik ook geen rabarberfan. Het doet mij toch altijd denken aan de stroeve tanden die ik er vroeger van kreeg, als er toch weer iets te weinig krijt door de rabarber zat. Krijt ja, want rabarber bevat oxaalzuur en dat onttrekt kalk aan je lichaam. Je kunt dat voorkomen door krijt bij je rabarber te doen, maar beter oogst je gewoon geen rabarber meer na de langste dag, 21 juni dus. Kan je plant meteen lekker herstellen als je veel hebt geplukt.

Goed, terug naar die rabarberstelen. Prachtig vind ik ze, maar o zo zuur! Dus ging ik op zoek naar een recept waarin het wél lekker is: rabarcello! Bijna alles wordt lekker met alcohol, én langer houdbaar. Plus het feit dat ik onnoemelijk veel rabarber had, was dat deze zomer drie keer hoera. Eind oktober proefden we voor het eerst van de rabarcello en ik moet zeggen: ik ben fan!

zelf rabarcello maken

Recept rabarcello

Neem 500 gram schoongemaakte rabarber in stukjes. Doe een fles (0,75 liter) goedkope wodka in een grote weckpot. Voeg 150 gram suiker toe. Roer goed door elkaar en zet weg in de (kelder)kast. Laat de pot vier weken in de donkere kelderkast staan en roer elke dag even door. Na de vier weken zeef je de rabarber uit de wodka. Je kunt de rabarber nog uitpersen (bijvoorbeeld met de staafmixer fijnmaken en door een zeef drukken) en het sap bij de wodka doen (ik liet dit achterwege, mijn staafmixer sloeg ervan op hol…). Zet de pot of fles nog eens voor drie maanden in de kelderkast. Zet de wodka in de koelkast en drink ‘m in kleine glaasjes als borrel of bij een dessert.

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. dat is een recept dat ik zeker wil proberen. Is de borrel niet te straf met wodka en zijn er mogelijkheden om het minder straf te maken zonder aan smaak in te boeten?

    groetjes,
    wormengoeroe

    1. susanlambeck schreef:

      Goede vraag! Misschien in je glas verdunnen door wat ijs of bronwater toe te voegen?

  2. Moestuinjunkie schreef:

    Superidee! Ik heb deze zomer veel te weinig met onze rabarber gedaan. Wel hebben we likeur van onze frambozen en braambessen gemaakt, ook met vodka.

  3. Meulkens karin schreef:

    Is heel lekker ,maken gelijk het recept voor schrijft maar met een door gesneden vanillestokje.ook met ijsblokje voor het opdienen zalig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s