Yoghurt-citroencake met maanzaad


Bijna iedereen heeft ze wel eens in de (moes)tuin: papavers. Voor de hommels is het ook dikke pret: liefst zitten ze met zijn allen in één papaverbloem te zoemen. Als de tere blaadjes hebben losgelaten, word je nog maanden beloond met de prachtige zaaddozen. Ik schud ze altijd uit door de tuin, waardoor ik het volgende jaar weer overal die mooie papavers tegenkom. Papaverzaad wordt ook vaak in verband gebracht met opium, maar dat is niet helemaal waar. Opium is het ingedroogde melksap uit de zaadbol. Als je met je nagel in de uitgebloeide papaver kerft, komt er een wit sapje uit. Ik zou zeggen: lekker laten staan, je zaadbollen laten opdrogen en zaad bewaren voor volgend jaar. Rijp maanzaad bevat wel een piepklein beetje opium, het schijnt net genoeg te zijn voor een positieve dopingtest. Beter geen maanzaadbroodje eten voor een sportwedstrijd dus…

Zelf maanzaad kweken

Je kunt natuurlijk je zaaddozen laten drogen, ze leegschudden op een papiertje en laten drogen om ze te verwerken. Ik heb het nog nooit gedaan, omdat ik nog een flinke pot in de kelderkast heb staan. Maar als ik zo om mij heen op internet lees, moet het zo simpel zijn. Het maanzaad zou alleen wat kleiner zijn dan die uit een potje. Omdat ik laatst las dat maanzaad heel gezond is, ben ik het wat meer gaan gebruiken, dus wie weet ga ik het volgend jaar maar eens oogsten. Ik doe het door de yoghurt, door smoothies en door de cake. De yoghurt-citroencake met maanzaad is hier in huis een groot succes!

yoghurt citroen cake met maanzaad

Recept voor een flinke cake met maanzaad

Ingrediënten

 • 250 gram roomboter
 • snufje zout
 • 250 gram suiker
 • 5 eieren
 • 1 citroen
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1,5 deciliter yoghurt op kamertemperatuur
 • een eetlepel maanzaad

Werkwijze

Zet de oven aan op 160 graden. Rasp de schil van een schoongewassen citroen en pers een helft uit. Klop de boter, suiker, het zout en citroenrasp door elkaar. Klop vervolgens de eieren erdoor. Spatel voorzichtig het bakmeel door het beslag en voeg de yoghurt en het citroensap toe. Als laatste roer je het maanzaad door het beslag. Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake in 70 minuten gaar.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hilde schreef:

  Lijkt me een heerlijke cake! 🙂

 2. zonet doorgeklikt via de boon in de tuin, en eerlijk gezegd, die cake lijkt me heerlijk.
  alvast bedankt de boon in de tuin voor deze link en hopelijk mag ik nog veel berichten lezen van moestuinmoeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s