Dertig minuten


http://susanlambeck.werkaandemuur.nl/nl/shopwerk/Stoelen/154559/132
Wie wil er een voetmassage?

Druk, druk, druk, hoor ik vaak om mij heen. De wereld tolt door en we rennen van hot naar her. Althans, daar lijkt het wel op als ik om mij heen kijk, luister en observeer. Aan de andere kant kijken we vijftien uur per week televisie en spenderen we twee uur per dag op het internet. Ook ik maak mij er schuldig aan. Voordat ik mijn hele timeline op Facebook heb doorgescrold is er zo weer een half uur van mijn leven verloren gegaan.

Stel je toch eens voor wat je in die dertig minuten had kunnen doen. Voor jezelf of voor een ander.

Ik ga het vanaf nu anders aanpakken. Want in dertig minuten kun je om een paar voorbeelden te noemen:

 • Appelflappen bakken of courgettesoep maken. Heel het gezin weer blij met zo’n smakelijke verrassing. Of natuurlijk die overheerlijke nutella-cupcakes!
 • Je opa, moeder of vriendin bellen. Door alle snelle berichtjes via whatsapp zou je bijna vergeten dat er ook nog een telefoonfunctie op je mobiel zit.
 • Gewoon een half uur oprecht luisteren naar iemand die dit nodig heeft.
 • De koelkast schoonmaken. Niet omdat het zo leuk is, maar omdat je het misschien net als ik veel te weinig doet. En lekker dat het straks is, zo’n koelkast die niet meer plakt.
 • Een half uur in bad liggen of lekker zitten met een voetenbadje. Zijn meteen die moestuinvoetjes weer schoon. Als je een vrolijk nagellakje op je teennagels doet, verleng je meteen het zomergevoel! Alleen de dames hè…
 • Een bucketlist maken (ik ben er net een begonnen op Pinterest). Lekker dagdromen en scherp stellen op wat je echt in het leven nastreeft.
 • Alle schoenen poetsen of fietsbanden oppompen, zodat iedereen weer netjes en soepel voor de dag kan komen. Het zijn van die dingen die ik nooit doe, maar zo bevredigend kunnen zijn. Gelukkig pompt manlief mijn banden op…
 • Iemand uit je buurt een potje jam brengen of een kopje koffie aanbieden. Leve de burenhulp en spontaniteit.
 • Lekker zitten kijken naar je kippen of kat. Mediteren met huisdieren.
 • Drie mensen uit je adressenlijst een mooie kaart sturen, een brief schrijven of een boek opsturen dat jou heeft geïnspireerd.
 • Een blog schrijven om anderen mee te inspireren of je eigen schrijfplezier te voeden.
 • Je partner, dierbare of kind een voetmassage geven. Je krijgt er vanzelf een terug.

Als je eenmaal de smaak te pakken krijgt om bewust dertig minuten aan jezelf of een ander te besteden, worden de mogelijkheden eindeloos. Ik zet mijn computer steeds vaker uit ben heel blij dat ik gisteren eindelijk mijn opa weer eens heb gebeld!

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. geertruurzaam schreef:

  Goed punt!
  Dat televisiekijken is niet op mij van toepassing, maar dat internetten… ik beken!

 2. Franka. schreef:

  Ik ga het opvolgen, het is waar, een half uur is zo voorbij, en dat bij mij steeds vaker een half uur meer keer per dag is, en echt te vaak heel veel langer. Bedankt voor je schrijven en tips.

  1. susanlambeck schreef:

   Graag gedaan! Ik denk dat ik vanmiddag lekker even appelflappen ga bakken! Succes en geniet van de zondag!

 3. Denise schreef:

  Je hebt helemaal gelijk. Ik ga het ook bewuster aanpakken!

  1. susanlambeck schreef:

   Leuk dat ik je heb kunnen inspireren!

 4. myx0r schreef:

  Ik tel in je opties 12x een half uur, is zes uur. Er van uitgaande dat je ze niet allemaal op een dag gaat doen kan er per dag best nog een half uurtje voor facebook bij 😛 Haha

  Nee hoor, ik snap wel wat je bedoelt. En ben het er ook wel mee eens. Toch denk ik niet dat je een half uurtje facebooken zomaar kunt wegschrijven als verloren tijd. Want via facebook krijg ik toch van een heleboel mensen iets mee van hun leven. Mensen waar ik anders niet of nauwelijks nog contact mee zou hebben. Bijvoorbeeld omdat ze te ver weg wonen en ik simpelweg geen geld heb ze te bezoeken. Dat vind ik toch ook wel wat waard!

  1. susanlambeck schreef:

   O ja, daar heb je helemaal gelijk in! Voor de contacten is het zeker leuk en waardevol. Misschien heb ik gewoon teveel Facebookvrienden 😉

   1. myx0r schreef:

    Haha ja dat gaat natuurlijk heel makkelijk, te veel facebookvrienden krijgen 😛 Ik probeer er wel altijd op te letten dat de mensen op facebook ook echt mensen zijn die ik daadwerkelijk interessant vind, zoals familie, en goede of oude vrienden of mensen wiens mening ik een toevoeging vind. En eens in de tijd hou ik een ‘grote schoonmaak’, iedereen waar ik pakweg een jaar geen substantieel contact meer mee heb gehad en waarbij ik ook niet de behoefte heb dat te veranderen gaat er uit!

   2. susanlambeck schreef:

    Heel goed. Toevallig heb ik dat vanmorgen gedaan, lekker opschonen!

 5. Wat als we gewoon geen tv meer hebben?
  Ik dagdroom vaak genoeg van een hutje op de hei met een moestuin, schaapjes, geitjes, kippetjes.. Ik hoef geen tv of internet. Die rust is heerlijk genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s