Bespaarstand


Chinees geld
Wel waanzinnig mooi, zo’n Chinees geldbiljet…

Vanmorgen bleef ik hangen bij een televisieprogramma waarin het ging over studiekosten. Hoeveel ben je gemiddeld per maand kwijt aan collegegeld, boeken, huur en eten? Een onderwerp waar ik maar af en toe bij stil sta. Maar nu oudste zoon in zijn eindexamenjaar zit, kan het zomaar gebeuren dat hij volgend jaar gaat studeren. Ik sprong acuut in de bespaarstand, want je begrijpt wel dat na onze zomervakantie – die onvergetelijke, waanzinnige, indrukwekkende rondreis door China – de spaarrekening zijn dieptepunt heeft bereikt.

Vandaag begon ik dan ook met September Bespaarmaand. In ieder geval ga ik het volgende doen:

Home sweet home

In de zomermaanden is het verleidelijk om ’s avonds nog even naar een terrasje te fietsen voor een Belgisch Trippeltje. Daar stoppen we nu maar even mee. We stappen over op goedkopere rode wijn – ook een stuk minder calorieën -, stoken de houtkachel op en ik blaas het stof weer eens van mijn bibliotheekkaart. Home sweet home, niks mis mee. Ik verheug me nu al op zondagmiddagen lezen op de bank. Aanstaande zondag gaan we trouwens zelf bier brouwen, voor het eerst. Nu maar hopen dat ie gaat smaken, onze Belgische Blond. Ik houd je op de hoogte…

Eten wat de pot schaft

Al die avondjes barbecue-en hebben hun sporen nagelaten. Ik at veel te veel sausjes, worstjes en spiesjes. Stiekem hakt dat toch een gat in je portemonnee en kom je er kilo’s van aan. Om nog maar niet te spreken van de achttien dagen dat wij in China uit eten gingen. De tuin staat nog vol met groenten: sla, boontjes, bruine bonen, mais, pompoen, courgette en pronkbonen zijn ready to eat. De kelder en vriezer staan vol met potten jam, emmers aardappelen en heerlijke zelfgemaakte tomatensoep. De jongens moeten maar weer eens wennen dat de kelder niet altijd uitpuilt van de koeken en nootjes. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: als je trek heb, pak maar een boterham. Ja, vroeger hè…De gemakkelijkste tip om te besparen op de boodschappen is nog altijd om alleen te kopen wat er op je boodschappenlijstje staat. Een zien of mij dat de hele maand gaat lukken.

Ruilen!

September is het weer kledingruiltijd! Ik weet ook wel dat de winkels volhangen met nieuwe vesten, warme laarzen en hippe jurkjes, maar in mijn agenda staat de jaarlijkse swap party in ’t Hijgend Hert in Breda alweer dik onderstreept. Het is ook zo gezellig, ik kijk er nu al naar uit. Iedereen met maat 40 een een lengte van minstens 1.80 meter is wat mij betreft van harte welkom. Heb je geen ruilavond in de buurt, shop dan vooral in tweedehandswinkels, de kledingbibliotheek of de kast van je vriendinnen.

Ga je ook besparen in september? Deel hieronder gerust jouw ultieme tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s