Witte bonen

on

witte bonenMijn moeder deed ons er een groot plezier mee: witte bonen in tomatensaus. Meestal kregen we er aardappelpuree bij, die wel altijd zelfgemaakt was. We bouwden daar altijd kastelen en damwanden van op ons bord, om de tomatensaus binnen de perken te houden. Als ik de potten in de supermarkt zie staan, denk ik altijd aan die goede oude tijd van slavinken, puree en witte bonen.

Witte bonen zijn voedzaam en goedkoop, maar op zichzelf zijn ze nogal saai. Vorig jaar kocht ik bij de ecosuper een zak vol, omdat ze op het weekmenu van mijn detoxweek stonden. Ik weekte de bonen, kookte ze gaar, vergat ze en voerde ze uiteindelijk aan de kippen. Van witte bonen zonder saus loopt het water mij niet in de mond.

Daarna kwamen er witte bonen uit de moestuin. Eigenlijk waren het snijbonen. Zoals veel volkstuinders zet ik ieder jaar een partij bamboestokken op een rij om een serie snijbonen te zaaien. Het is gemakkelijk en neemt weinig ruimte in. Meestal krijg ik de gedroogde boontjes van de buurman, waardoor ik altijd gratis bonen heb. Maar ze zijn altijd net klaar als ik op vakantie ben. Dit jaar zat er niks anders op dan de taaie scheermessen te doppen en de witte boontjes te koken. Ik bakte uien, knoflook en tomaten, voegde er een stoot kerrie en paprikapoeder aan toe en gooide de boontjes er doorheen. Als je je eigen groente kweekt, gooi je niet zomaar iets weg…Het haalde het niet bij de zoete porties bonen van vroeger, uit zo’n bolle pot waarin er altijd een paar blijven plakken. We aten ervan, het vulde onze magen, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. myx0r schreef:

    yvette van boven heeft een heel goed recept voor witte bonen in tomatensaus. Een van de belangrijkste ingredienten: worchestershiresauce! Lekker!! Hij staat in haar Home Made Winter boek (vast ook wel te leen bij de bieb 😉 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s